SCHUIFERSKAPELLE

WANDELROUTES

OMMEGANK - PLUKWANDELROUTE

(17) Kronkelbeekstraat

1. Wegbeschrijving

Even verder volgen we niet de straat, maar dwarsen we het graspleintje aan de linkerkant. Het graspleintje is in 2021 ook een aangeplante plukzone geworden. Hier kunnen we desgewenst ook even verpozen op de vele banken die het pleintje rijk is (we zijn bijna 5 km ver) of we kunnen de kinderen even de vier wat futuristische speeltuigen (of zijn het kunstwerken) laten ontdekken. Aan de overkant van het pleintje gaan we rechtsaf en komen alweer in de Kronkelbeekstraat, die we linksaf nemen. Deze weg loopt dood, vlak voor ons zien we de overgebleven romp van Bal’s molen of Kapellemolen (18). We nemen het voetpaadje linksaf - nog steeds Kronkelbeekstraat - dat ons voorbij de kantine van de Torensjotters brengt. Na een tussenpassage in Onder De Toren en een bijhorende naamsverandering zijn de voormalige Bafa Boys hier reeds sinds eind de jaren tachtig gehuisvest.

Groenzone
Links merken we drie jonge krulwilgen, in een subtiele verwijzing naar de naam van de wijk. Op het einde van het betegeld voetpad komen we terug aan een pad langs het voetbalveld dat we rechts opgaan, en op de volgende corner links mee volgen. We passeren de achterkant van het andere doel en na de laatste corner volgen we het pad wat mee naar rechts. Wat verder op onze linkerkant passeren we nu ook terug het tennisplein. Voorbij dit plein en vooraleer het pad terug overgaat in een betegeld voetpad volgen we een weggetje rechtsaf. Via een eveneens betegeld pad komen we aan een zebrapad in de Biermanstraat, die andere hoofdstraat van Schuiferskapelle.

2. Heemkunde

Uittreksels uit het boek “Als straten gaan … praten”, uitgave uit 2005 van Heemkundige Kring “De roede van Tielt”. De teksten zijn van de hand van Berenice Vanrenterghem (BV) en voor de straten op Tielts grondgebied van Frans Hollevoet (FH).

(BV) Van deze kronkelende gracht is in de nieuwe tuinwijk niets meer te zien. Vanaf de dorpsplaats startte vroeger de “plaetsebeek” die oostwaarts liep via het pad over het huis Dorp nr. 6 en iets verder de Biermanstraat dwarste naar de verkaveling toe. Momenteel is deze gracht ingekapseld in de riolering. Lengte: 430 m.

3. Wegbenaming uit de legende bij de Atlas der Buurtwegen (1841)

-