SCHUIFERSKAPELLE

WANDELROUTES

OMMEGANK - PLUKWANDELROUTE

(16) Drie Wilgen

1. Wegbeschrijving

Achter het zebrapad ligt opnieuw een paadje dat deel uitmaakt van de wijk Drie Wilgen, althans in naam, want er bevinden zich geen huisnummers. We volgen het paadje rechtdoor, lopen na een goeie 100 m ook rechtdoor de straat in en komen zo bij de sportterreinen terecht.

Groenzone
Deze multifunctionele groenzone werd in 2017 grondig opgeknapt. Hier zijn er banken om even te verpozen. Links is er het tennisplein/basketbalveld, recht voor ons achter het speelpleintje is het voetbalveld van lokale club De Torensjotters. Op het speelpleintje staan de geboortebomen van het jaar 2018 (voor de 11 geboortes tussen 01/09/2017 en 31/08/2018) en van het jaar 2020 (voor de 11 geboortes tussen 01/09/2019 en 31/08/2020). We nemen het betegeld paadje rechtsaf (het vlonderpad kan ook, beide paadjes komen terug samen aan het bruggetje) en nemen net voor het einde van dit paadje een onverhard wegje naar links. Zo komen we voorbij de achterkant van het doel van het voetbalveld, en draaien daarna aan de corner mee naar links. Pas daarna gaan we onmiddellijk naar rechts en komen we via een betegeld voetpad in de Kronkelbeekstraat terecht, een ander deel van de wijk Drie Wilgen.

2. Heemkunde

Uittreksels uit het boek “Als straten gaan … praten”, uitgave uit 2005 van Heemkundige Kring “De roede van Tielt”. De teksten zijn van de hand van Berenice Vanrenterghem (BV) en voor de straten op Tielts grondgebied van Frans Hollevoet (FH).

(BV) In de jaren ’70 rees een nieuwe groene tuinwijk uit de grond, die anno 2005/2006 als woonwijk verder voltooid zal worden. In de volksmond wordt nog steeds over de “nieuwe wijk” gesproken. Toen de wijk in opbouw was, waren er nog 3 restanten aanwezig van een rij knotwilgen. Deze straatnaam werd dus gekozen op basis van dit opvallend landschapselement (ondertussen verdwenen). Lengte: 430 m.

3. Wegbenaming uit de legende bij de Atlas der Buurtwegen (1841)

Onbebouwd gedeelte: Voetweg nr. 150 (Dobbelaerswegel (cf. Kuiperswegel: de Dobbelaerswegel liep van de Kapelleweg (nu H. D’hontstraat) eveneens naar herberg “Het Moleken”).