SCHUIFERSKAPELLE

WANDELROUTES

OMMEGANK - PLUKWANDELROUTE

(15) HENRI D'Hontstraat

1. Wegbeschrijving

Deze straat is genoemd naar de onderwijzer die de stuwende kracht was achter de onafhankelijkheid van Schuiferskapelle in 1862.

Hier kunnen we desgewenst het parcours even verlaten naar rechts waar we drie huizen verder tearoom ’t Smoefeloarke vinden.

Voor de normale route wandelen we 30 m linksaf in deze straat, passeren de voormalige onderpastorie die pastoor De Breuck nog heeft laten bouwen (huisnummers 19 en 21), en nemen dan het zebrapad.

2. Heemkunde

Uittreksels uit het boek “Als straten gaan … praten”, uitgave uit 2005 van Heemkundige Kring “De roede van Tielt”. De teksten zijn van de hand van Berenice Vanrenterghem (BV) en voor de straten op Tielts grondgebied van Frans Hollevoet (FH).

(BV) De drie centrumstraten die vanuit het dorpsplein in verschillende richtingen vertrekken, kregen na de fusie de naam van drie belangrijke Kapellenaren. Henri D'hont (°Tielt 1837 - +Tielt 1907) was een belangrijke stuwende kracht, die met de nodige pressiemiddelen op de moederstad Tielt, in 1862 de onafhankelijkheid van Schuiferskapelle hielp bewerkstelligen. Als onderwijzer zette hij de familietraditie van zijn vader Fideel verder. Misnoegd na zijn mislukte sollicitatie voor het ambt van griffier in Tielt, ijverde hij succesvol, gesteund door de liberale arrondissementscommissaris Constant Vandenberghe, voor de afsplitsing van “Capelle”, Na de onafhankelijkheid werd hij de eerste gemeenteontvanger. Iets later werd hij griffier in Gistel. Hij stierf kinderloos en liet o.a. een legaat na, dat hij liet deponeren bij de toenmalige Tieltse C.O.O. (Openbare Onderstand, nu O.C.M.W). Daarbij liet hij testamentair bepalen dat dit legaat bestemd was voor een zogenaamde vijfjaarlijkse “Prijs D'hont” (*), die specifiek bestemd moest zijn voor kinderen die hun oude of zieke ouders wilden opvangen. De familie D'hont heeft zowel in het kerkelijk leven (verschillende kosters) als in het schoolleven (verschillende onderwijzers) en in het bestuur van het dorp (secretaris) zijn rol gepeeld. Al rond 1831 was koster Fideel D'hont in zijn woonhuis op de dorpsplaats, de bestuurder van een privaat schooltje. In 1863 wordt de gemeenteschool officieel opgericht in het woonhuis van zijn zoon Henri. Enkele jaren later, als eerste verwezenlijking van het nieuwe gemeentebestuur, wordt de nieuwe gemeenteschool gebouwd. Henri D'hont wordt het eerste schoolhoofd, zijn broer Vital wordt hulponderwijzer.

Door de bevolking werd de straat meestal aangeduid als Tieltstraat, maar de oorspronkelijke naam was “Kapelleweg”, die verder noordwaarts doorliep. De Atlas der Buurtwegen beschrijft in 1845 de weg als volgt: “Weg van Tielt naar Beernem langs Gehucht Schuiferskapelle en langs Bulskampveld”.

In 1867 vraagt de Gentse Baron Henri Jean Baptist De Guy om de dubbele bocht vanaf de Kapellebeek naar het dorp toe, recht te trekken. Zodoende waren zijn landerijen meer handige rechthoekige blokken, wat een meerwaarde betekende. Lengte: 640 m.

(*) In 2021 haalt lokale punkgroep The Dirty Scums de geschiedenis van de Prijs D'hont terug op en maakt er een ludieke variant van: de jaarlijkse Scumprijs. Die wordt toegekend aan Tieltse personen of verenigingen die in het voorbije jaar iets betekend of verwezenlijkt hebben rond een bepaald thema.

3. Wegbenaming uit de legende bij de Atlas der Buurtwegen (1841)

Weg nr. 7 (Kapelleweg)

4. Andere info

Henri D'hont

Geboorteakte

Foto (uit het archief van F. Van Eenooghe)