SCHUIFERSKAPELLE

WANDELROUTES

OMMEGANK - PLUKWANDELROUTE

(12) Klokkestraat

1. Wegbeschrijving

Aan het rond punt met de O.L.V.-Kapel of Brabanders Kapel (gebouwd in 1930) (13) wandelen we rechtdoor en passeren rechts een weide met fruitbomen (geen onderdeel van de plukzones).

Hier zijn we 4,3 km ver. Indien gewenst kan hier 1 km worden ingekort door rechtdoor te wandelen waarna we al na 50 m terug op ons startpunt terecht komen. Weet dat je hiermee wel een mooi stukje Kapelle met diverse steegjes, paadjes en groen zal missen.

Voor de volledige route nemen we net voorbij de weide met fruitbomen een paadje rechtsaf.

2. Heemkunde

Uittreksels uit het boek “Als straten gaan … praten”, uitgave uit 2005 van Heemkundige Kring “De roede van Tielt”. De teksten zijn van de hand van Berenice Vanrenterghem (BV) en voor de straten op Tielts grondgebied van Frans Hollevoet (FH).

(BV) Deze smalle weg loopt in twee richtingen achter de kerk door. De “Klokke” verwijst naar een herbergnaam, niet verwonderlijk voor een café dat bijna onder de kerktoren gelegen was. De cafénaam werd trouwens verhuisd van de ene hoek van de straat naar de andere. Het tweede gedeelte van de weg, die parallel loopt met de huizenrij van de H. D'hontstraat, was ook het type voetweg of kerkwegel die uitkwam op de Dosseweg (nog altijd wandel- en fietspad). In het landboek van 1645 wordt deze weg de Kapellewegel genaamd, later de “Groote Kapellewegel”, die de Dosseweg dwarst om via de huidige oprit van nr. 6 door te lopen over de Kapellebeek tot aan de vroegere Kapelleweg, nu Schuiferskapellesteenweg. In 1933 werden plannen gesmeed om van deze wegel een volwaardige weg te maken die het dorp met de Dosseweg verbond. Het waren ijdele plannen, want men slaagde er alleen in om het eerste deel te verbreden. De rest is vermoedelijk wegel gebleven, omdat een aantal eigenaars met de noodzakelijke onteigeningen niet akkoord konden gaan. Lengte: 470 m.

3. Wegbenaming uit de legende bij de Atlas der Buurtwegen (1841)

(onderdeel van) Voetweg nr. 148 (Groote Kapellewegel)