SCHUIFERSKAPELLE

WANDELROUTES

OMMEGANK - PLUKWANDELROUTE

(10) Steenakkerstraat

1. Wegbeschrijving

De naam van deze straat en wegel verwijst effectief naar de omliggende akkers die destijds veelvuldig bezaaid waren met stenen.

We wandelen de straat linksop licht naar omhoog, dwarsen nogmaals de Kapellebeek, en na ongeveer 200 m passeren we aan onze rechterkant de restanten van het voormalige en in 1998 door brand verwoeste café-restaurant De Welriekende Dreef. Sinds 2020 is er op het domein een officiële camperparking gevestigd. De weg wordt wat steiler en wat verder komen we voor de tweede maal in de Dosseweg terecht die we rechtsaf nemen. Hier bevinden we ons meteen op het hoogste punt van de wandeling, nl. 30 m.

(*) Wandelaars die de verkorte versie hebben genomen, komen van de andere kant en slaan hier linksaf.

2. Heemkunde

Uittreksels uit het boek “Als straten gaan … praten”, uitgave uit 2005 van Heemkundige Kring “De roede van Tielt”. De teksten zijn van de hand van Berenice Vanrenterghem (BV) en voor de straten op Tielts grondgebied van Frans Hollevoet (FH).

(BV) Ook dit is een zeer oude plaatsnaam en verwijst naar de benaming in het landboek: “in den Steenackercerc 0 (oost) den Doschweg”. Dit betekent ook weer dat het een van de vele wegen was die het dorp doorkruisten en de naam “den doschweg” kreeg. Nogmaals een weg die uitkwam op diezelfde hoofdas van de Meuleweg (nu Dosseweg). Er was dus een belangrijke trafiek van en naar de molens, wat bewijst dat op deze vruchtbare akkers veel graangewassen werden geteeld. Bovengenoemde “steenakkerzerk” werd begrensd door de huidige Dosseweg (N), de Vrouwenboomstraat (W), de beek (Z) en de Steenakkerstraat (0). Het vormt een hoge heuvelrug met in het noorden en zuiden afhellende flanken. Opvallend in het oude landboek zijn de vele plaatsnamen die verwijzen naar akkers bezaaid met stenen: “steenackerken, lanck steenackerken, den steenacker, den nieuwen steenacker, den neere steenacker”. Waren dit resten van bebouwing ? Van Gallo-Romeinse aanwezigheid ? Of waren het silexstenen die aan de oppervlakte lagen ? Lengte: 750.

(FH) De “Steenakkers” (L229) zijn, samen met de naam zelf van de stad, een heel betekenisvolle plaatsnaam, want het woord steen wijst, in steenarme gewesten als Vlaanderen, veelal op Romeinse constructies of het puin daarvan (Gysseling M. Overzicht over de toponymie van Frans-Vlaanderen, in Naamkunde, 1 (1969), p. 167-174, meer bepaald op p. 169). De inwoners van deze straat staan gedomicilieerd onder Schuiferskapelsesteenweg nr. 78.

3. Wegbenaming uit de legende bij de Atlas der Buurtwegen (1841)

Weg nr. 83 (Steenakkerstraatje)