SCHUIFERSKAPELLE

WANDELROUTES

OMMEGANK - PLUKWANDELROUTE

(05) Dosseweg

1. Wegbeschrijving

Een dosseweg was de gebruikelijke benaming voor een smalle weg waar enkel een paard door kon (dos/dors = verbastering van het Engelse horse).

Eerste passage

Tijdens de lente/zomer kunnen we hier het parcours even verlaten naar rechts om 100 m verder desgewenst een ijsje en een drankje te nuttigen op de weide of in de verbruikszaal van IJspol (huisnummer 15). De ijsjes worden gemaakt met melk van eigen koeien van de familiehoeve. De wandelroute volgt de weg naar links waar we in de geasfalteerde Dosseweg zelf uitkomen. Daar komen we ook op het in 2021 vernieuwde parcours van de Wastinefietsroute (wastine is een oud synoniem voor woeste grond).

Hier zijn we 1 km ver. Wandelaars die een verkorte versie verkiezen, kunnen hier links afslaan en hieronder bij (*) terug inpikken. Zo wordt de wandeling 2 km ingekort, maar weet dat je zo een mooi stukje natuur zal missen.

De normale route gaat rechtdoor, richting hoeve Berkenhof.

Tweede passage

Wat verder rechts bij huisnummer 28 bevindt zich het voormalige schrijnwerkersatelier waar de Kapelse Rent a Priest-oprichter Bethune in 1992 zijn vieringen is begonnen. Het atelier was de rechtstreekse inspiratie om zijn vereniging “Het Atelier” te noemen. Wat verder links zien we het pad naar de Steenovenhoeve (04), de in 2015 tot evenementenlocatie gerestaureerde hoeve die we eerder op de wandeling al van de andere kant hebben kunnen zien. Rechts passeren we kinderboerderijtje Nest, waar we tijdens de openingsuren in het cafétaria terecht kunnen voor een drankje. We wandelen verder in de Dosseweg en passeren een mooi gerestaureerde interbellumvilla. Een goeie 100 m verder nemen we een onverhard paadje linksaf tussen de velden. Recht voor ons zien we de kerktoren van Kapelle.

2. Heemkunde

Uittreksels uit het boek “Als straten gaan … praten”, uitgave uit 2005 van Heemkundige Kring “De roede van Tielt”. De teksten zijn van de hand van Berenice Vanrenterghem (BV) en voor de straten op Tielts grondgebied van Frans Hollevoet (FH).

(BV) Deze weg is een zeer oude as, die in het landboek van 1645 de Meuleweg werd genoemd. Op verschillende oude kaarten is duidelijk dat dit een belangrijk traject is naar de oude Bergmolen in Tielt. In Iandelijke gebieden waren molenwegen na de oogst druk beklant. Deze weg, die richting oost - west loopt is met zijn 32 meter hoogteligging, de laatste noordelijke uitloper van de Tieltse cuestarug. Het is een algemene logica (vgl. stad Tielt) dat primitieve aarden wegen werden ingeslepen op de hoogste en droogste plaatsen, zoals hier op deze kleine heuvelrug. In dit geval was de huidige Dosseweg (Meuleweg) het hoofdtraject waar in het landboek kleinere dorswegeltjes op uitkwamen. Officieel bleef de naam Meuleweg lang behouden, maar tegelijkertijd werd Dosseweg gemeenzaam gebruikt. Vanaf de 16de eeuw was dit trouwens een zeer gangbare straatnaam, in 48 West-Vlaamse gemeenten werd deze naam toegepast. De etymologische betekenis is: een pad, breed genoeg voor een paard, een ruiterpad. Het woord zou verwant zijn met het Middelnederlandse woord “te dorse” of “te paard” (vgl. Engelse woord horse). In 1900 verbeterde de aardeweg in grintweg. Lengte: 2200 m.

3. Wegbenaming uit de legende bij de Atlas der Buurtwegen (1841)

Tot aan Dosseweg zelf: (onderdeel van) Voetweg nr. 149 (Gillaertwegel)
Tot aan Hulswallestraat: (onderdeel van) Weg nr. 79 (Meuleweg)
Voorbij Hulswallestraat: (onderdeel van) Weg nr. 10 (Kasteelstraat)
Voorbij Steenakkerstraat: (onderdeel van) Weg nr. 79 (Meuleweg)