SCHUIFERSKAPELLE

WANDELROUTES

OMMEGANK - PLUKWANDELROUTE

(03) Uitweg + GILLIAERTWEGEL

1. Wegbeschrijving

Een uitweg tussen landerijen is een algemeen gangbare landelijke term voor het noodzakelijk doorgang verlenen aan iemand.

We passeren de bloemenserres Van Daele die Schuiferskapelle in de lente van bloemen voorziet via het Bebloemingscomité, en volgen de scherpe bocht naar rechts waar de Uitweg tot mei 2021 nog een onverharde weg was. Hier komen we voor de eerste keer op het MTB-parcours De Akspoele. Links hebben we uitzicht op de achterkant van de Steenovenhoeve (04). Ernaast zien we de kippen in vrije uitloop van de familie Verwilst - Van Bruwaene. We wandelen recht naar het huis met huisnummer 16 en volgen het weggetje verder langs de linkerkant van het huis. We bevinden ons nu in de Gilliaertwegel. Links zien we een aanplanting uit 2016 (die geen deel uitmaakt van de plukzones) van niet minder dan 70 fruitbomen door ’t West-Vlaamse Hart, de grootste aanplanting ooit door hen verwezenlijkt. Op het einde van het weggetje komen we in een onverharde uitloper van de Dosseweg.

2. Heemkunde

Uittreksels uit het boek “Als straten gaan … praten”, uitgave uit 2005 van Heemkundige Kring “De roede van Tielt”. De teksten zijn van de hand van Berenice Vanrenterghem (BV) en voor de straten op Tielts grondgebied van Frans Hollevoet (FH).

(BV) Een uitweg tussen landerijen is een algemeen gangbare landelijke term voor het noodzakelijk doorgang verlenen aan iemand, die dit als enige oplossing heeft. In rechtstermen spreekt men van “erfdienstbaarheid”. Deze weg was de oorspronkelijke “uitweg” voor de grote hoeve waarvan in de 19de eeuw Jan Gilliaert (en later zijn afstammelingen) eigenaar was. Het huidige adres is Uitweg nr. 12. Deze weg verschafte voor de hoevebewoners in het eerste deel toegang naar de dorpskern via verschillende kerkwegels, o.a. de Gilliaertwegel (zie kaartje onder Biermanstraat). Maar verderop werd de weg in het landboek ook weer als dosweg bestempeld: “in den cerc van de houtackers, oost den doschwegh”. In de Atlas der Buurtwegen (1845) wordt nog steeds gesproken van de voetweg “Uitweg” als exploitatieweg. Deze liep toen door tot aan de eerste bocht van de Bilkbosstraat, verder richting Kapelleweg. Lengte: 550 m.

3. Wegbenaming uit de legende bij de Atlas der Buurtwegen (1841)

Verhard gedeelte: Landweg nr. 110 (Uitweg)
Onverhard gedeelte: (onderdeel van) Voetweg nr. 149 (Gilliaertwegel)