SCHUIFERSKAPELLE

WANDELROUTES

OMMEGANK - PLUKWANDELROUTE

(02) Brugstokwegel

1. Wegbeschrijving

Met “brugstok” wordt verwezen naar een eenvoudige voetbrug over een beek waarop een omheining met stokken was aangebracht.

Met onze rug naar de hoofdingang van de kerk nemen we schuin rechts tegenover ons de Brugstokwegel. De appartementen op de linkse hoek staan op de fundamenten van wat ooit Onder De Toren was, een café met feestzaal die in de wijde omgeving gekend was voor zijn huwelijks- en andere feesten. De Brugstokwegel wordt na 150 m en op het einde van de bebouwing een onverhard pad. Het einde van de wegel brengt ons in de verharde Uitweg die we linksaf nemen.

2. Heemkunde

Uittreksels uit het boek “Als straten gaan … praten”, uitgave uit 2005 van Heemkundige Kring “De roede van Tielt”. De teksten zijn van de hand van Berenice Vanrenterghem (BV) en voor de straten op Tielts grondgebied van Frans Hollevoet (FH).

(BV) In de volksmond werd dit pad altijd “den brugstok” genoemd, zodat dit als officiële straatnaam werd genomen na de fusie in 1977. Het was een typische kerkwegel, die nu nog steeds de Uitweg verbindt met het kerkplein, weliswaar eindlopend voor auto's vanaf nr. 16, maar wandelpad tot aan de Uitweg. Op de Popp-kaarten van 1845 is duidelijk dat ten westen van de kerk een dicht netwerk was van kerkwegels, die in het landboek van 1645 stuk voor stuk “dorswegen” (zie uitleg bij “Dosseweg”) genoemd werden. Ook de Brugstokwegel wordt als dorsweg aangeduid, dus uitgang tussen landerijen waar paard en kar voorbij konden. Op een kaartje van 1840, omtrent de uitbreiding van het kerkhof, wordt deze wegel “de voetweg lijdende naar Hoyt” genoemd, de Hooitwegel, zoals die ook genoemd wordt in de Atlas der Buurtwegen. Dwars door de velden, via onverharde paden, kon men inderdaad de Wingenesteenweg ter hoogte van “Hooit” bereiken, mits men de Kasteelbeek kruiste. Het toponiem “Brugstok” vinden we in tal van omliggende dorpen terug bv. in Aarsele ( .. ene voetbrug te Aersele), Ardooie en Ruiselede. Ook in Tielt werd het huidige verlengde van de Kalverstraat richting Poekebeek, den Brugstock genaamd. Een brugstok was ofwel een soort beveiliging, een omheining in de bocht van een weg die grensde aan een beek, om de nachtelijke wandelaars te vrijwaren van een ongewilde duik in het water. Het kon echter ook slaan, zoals in dit geval, op een eenvoudige voetbrug over de beek - de Kasteelbeek - waar een summiere omheining, een constructie met stokken, was aangebracht. Lengte: 300 m.

3. Wegbenaming uit de legende bij de Atlas der Buurtwegen (1841) 

(onderdeel van) Voetweg nr. 139 (Hooitwegel), in de volksmond ook Brugstockwegel genoemd