SCHUIFERSKAPELLE

WANDELROUTES

OMMEGANK - PLUKWANDELROUTE

(01) De Breuckplein

1. Wegbeschrijving

Het De Breuckplein is vernoemd naar de voormalige pastoor Adolf De Breuck (°1841 - +1927), die in functie was in Schuiferskapelle van 1896 tot 1924. Naast het monument ter ere van pastoor De Breuck vinden we op hetzelfde plein ook een Heilig Hartbeeld.
De bouw van de huidige kerk werd voltooid in 1785. Binnen staan twee bronzen beelden en een terracotta beeld van de hand van May Claerhout, geschonken door pastoor Paul Vercruysse (°1927 - +2018), in functie in Schuiferskapelle van 1984 tot 2002. Er is in de kerk ook een 19de-eeuws orgel aanwezig (bouwjaar 1832). De kerk is enkel op afspraak te bezoeken.
Aan de gevelplaat van de kerk hangt een gedenksteen ter herinnering aan gesneuvelde soldaten tijdens W.O. I.
Op de buitenmuren van de kerk zijn 9 keramiekreliëfs ingebouwd voor de ommegang van de heilige Antonius Abt en de heilige Nikolaas van Tolentijn. De eerste is de patroonheilige van de kerk en beschermer van het vee, de tweede wordt aanbeden voor een goede oogst en een gezonde veestapel.

Heilig Hartverering
Nikolaas van Tolentijn
Antonius Abt

We starten onze wandeling aan de O.L.V-Geboortekerk, waar er op het De Breuckplein ruim parkeerplaats is en er ook een fietsrek is voorzien. Aan de andere kant van de kerk, langs de tuinmuur van de voormalige meisjesschool/klooster, is er nog meer parkeerplaats. Aan de bushalte is er een tweede fietsrek ter beschikking. Ook vind je er sinds 2009 het enige openbaar toilet van groot-Tielt. Naast het De Breuckplein is er al meteen een omvangrijke in 2021 aangeplante plukzone te vinden.

2. Heemkunde

Uittreksels uit het boek “Als straten gaan … praten”, uitgave uit 2005 van Heemkundige Kring “De roede van Tielt”. De teksten zijn van de hand van Berenice Vanrenterghem (BV) en voor de straten op Tielts grondgebied van Frans Hollevoet (FH).

(BV) Dit plein ligt ten zuidwesten van de kerk, waar momenteel parkeerplaatsen zijn. Ten zuiden van de kerk lag tot in 1976 de dorpsbegraafplaats. De gemetselde omheiningmuur en het grafmonument van pastoor De Breuck herinneren daar nog aan. Adolph De Breuck (°Brugge 1841 +Schuiferskapelle 1927), zoon van een Brugse goudsmid, was pastoor in Schuiferskapelle van 1890 tot 1924. Hij trad op als een soort mecenas van de kerk en zette op die manier zijn stempel op het gebouw. Tegen alle adviezen van monumentenzorg in bezorgde hij de kerk een nieuwe spitse toren. Hij liet een sierlijke smeedijzeren afsluiting plaatsen (verdwenen) rond het toenmalige kerkhof. Hij schonk de kerk prachtige gewaden en ook de glasramen en muurschilderijen in het koor werden door hem betaald. In de huidige Henri D'hontstraat 21 liet hij een nieuwe onderpastorie in neo-gotische stijl bouwen door architect Hoste. Een gebouw dat nog steeds omwille van zijn stijl opvalt, maar dat in 2005 in private handen is overgegaan.

3. Wegbenaming uit de legende bij de Atlas der Buurtwegen (1841)

-

4. Andere info

Adolph De Breuck

Geboorteakte

Bidprentje (uit het archief van F. Van Eenooghe)