SCENE REPORT        Previous        Next

SNERTZINE #1 (BEL) - March 1988

Our Dear Scene

Muzikaal

Punk's not dead ! Een veelgebruikte slogan. Klopt dit nog wel, of is onze scène aan het doodbloeden ? Als je de '77-punk bedoelt, ja, die is dood. Al de groepen van het eerste uur bestaan niet meer of zijn de commerciële tour opgegaan (Ramones uitgezonderd). Die eerste golf hebben we in België trouwens nooit echt gekend (behalve the Kids, maar die gingen ook vlug commercieel).

De echte sien hier is ontstaan in 1983 met het overwaaien van Amerikaanse hardcore naar het vasteland. De muziek was snel, ruw en weinig technisch, maar toch ook melodieus. Bekende Belgische groepen van dat ogenblik: Zyklome A, The Dirty Scums, Vortex.

De volgende fase: de hardcore werd steeds meer trash, allerlei muzikale barrières werden afgebroken: steeds sneller, korte songs, veel lawaai maken, schreeuwen, ... Belangrijkste groepen: Zyklome A, Capital Scum, Vortex, XCreta.

De derde stroming kwam er halfweg 1985: door te weinig techniek werd slechts noise gemaakt i.p.v. muziek. De uitweg werd gezocht in heavymetal: men speelde snel en krachtig maar ook het technisch aspect werd belangrijk. Deze golf heette metalpunk. Belgische bands: Xcreta, Eardamage. Deze vorm stuitte eerst op veel verzet, maar heeft zich nu toch geïntegreerd en is in de USA zelfs de belangrijkste stroming geworden. Ook in ons landje worden steeds meer groepen gemetalliseerd terwijl anderen daar bewust niet aan meedoen, en sommigen zelfs weer teruggrijpen naar '77-invloeden.

Bekendste Belgische bands die nu nog bestaan
- '77-stijl: Sponky Business, Spanks
- hardcore: The Dirty Scums, Vortex, Bad Influence
- hardcore met metalinvloeden: Hatecrew, No Debt, Capital Scum, D.O.L.
- metalpunk + aanverwanten: Xcreta, Eardamage

Sociaal

Wat betekent punk als levensstijl ? Goeie vraag ! Het is alleszins niet met hakenkruisen en No Future op je vestje rondlopen. De eerste punks wisten niet waarmee ze bezig waren. Het was enkel maar er anders uitzien en alles naar de kloten helpen. Ze zeiden dat de maatschappij niet deugde, maar iets veranderen, ho maar, op kleiner vlak waren de meesten even corrupt. Het was niets meer dan fun maken door te shockeren met holle slogans en kledij. Nu is er ook nog dat shockerende, maar in mindere mate. En wanneer een kid nu anarchie op z'n jas heeft staan, dan weet hij waarover het gaat. De punkbeweging is uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie die zich internationaal sterk verbonden voelt. Punks zijn politiek bewuster en handelen actief tegen allerlei misstanden in de maatschappij. We hebben ons eigen undergroundwereldje goed in handen: alle platen worden op eigen labels uitgebracht, eigen tijdschriftjes (fanzines), zelf organiseren van optredens en politieke acties, zelf verdelen van alles, ...

OK, punk is niet volmaakt (wat wel ?), maar er zijn toch enkele vooroordelen die ik de wereld uit wil helpen:

- Punkers zijn racisten, zelfs fascisten: Niets is minder waar !! Omdat sommige sukkels met hakenkruisen rondliepen, zijn de echte punks geen racisten. Omdat er nazi-skinheads naar onze optredens komen (de muziek komt overeen), zijn wij nog niet zo. Punkers zijn anti-racistisch, zelfs anti-skins. Daarmee is trouwens het volgende ook verklaard:

- Punkoptredens gaan gepaard met geweld: Er ontstaan (dikwijls) gevechten tussen punks en skins, maar de mensen beschouwen ons als één pot vuiligheid ! En sommige agressieve jongeren kleden zich punk omdat ze dan zogezegd een goede reden hebben om te vernielen, maar zo'n kerels kunnen we als de pest missen. (Feitje: in een doordeweekse disco wordt meer gevochten dan op een gig van ons)

- Punkers gebruiken allemaal drugs: Natuurlijk fout. Slechts een beperkte groep waagt zich aan die rotzooi. Het percentage ligt zeker lager dan bij ruikelui(s)zoontjes. Er is zelfs een strekking in de punk die tegen alle vormen van drugs is.

- Punkers zijn dieven: Gedeeltelijk akkoord, maar je moet ook de redenen weten. Een gedeelte van ons komt uit een sociaal problemenmilieu (daar is de punk ontstaan, uit de maatschappelijke onvrede). Deze hebben bijna geen geld (soms geen gezin) en hebben zo geleerd hoe te overleven. En dan heb je nog een andere categorie "dieven" onder de punks, zij die stelen als actievorm, bv. bij multinationals (het toonbeeld van kapitalisme en corruptie), of bij grootwarenhuizen (het symbool van de consumptiemaatschappij, je koopt onbewust vanalles dat je niet nodig hebt, het individu wordt herleid tot kopen en consumeren).

Tot slot dan nog enkele "ingewijden" aan het woord over de sien in België.

DIRK MICHIELS (voorzitter VZW Punk Etc., één van de twee grote punkplatenmaatschappijen in ons landeke): De punks nu hebben heel wat minder stijl en klasse dan hun voorgangers. Er zaten daar heel wat kunstwerkjes tussen (haartooi en kledij), maar nu lijkt de punkoutfit veel meer een uniform. Men wil nu ook nog wel shockeren, maar ik denk dat ze niet goed weten hoe men de grenzen moet verleggen. Anderzijds moet ik toegeven dat de punks nu duidelijk over meer inhoud beschikken. Ze weten waarmee ze bezig zijn, en je kan ze niets meer wijsmaken.

REPULSIVES (groep uit Tielt): Er is zeker interesse vanuit het buitenland voor Belgische bands, maar dan moet je heel goed zijn natuurlijk. Als je bv. in de USA bekend wil raken, moet je iets uitzonderlijks brengen, want alles wat wij hier hebben, hebben zij in het twintigvoud !

DAWN OF LIBERTY (Limburgse groep): De groepen worden echt goed, we mogen gerust ons gezicht in het buitenland laten zien. Qua optredens zit het hier meer dan goed, en we hebben ook twee goeie platenlabels ... alleen mocht er wel wat meer politiek en sociaal activisme zijn.

CAPITOL PUNISHMENT (groep uit de USA): Het is hier een heel verschil tegenover de USA, de mensen zijn hier veel leuker, minder in geld geïnteresseerd, maar wel veel meer bezig met hun ideeën en dat zie je niet veel in de States.

EARDAMAGE: Positief is dat er nu veel meer (en beter georganiseerde) concerten zijn, en dat er een sterke internationale verbondenheid is. Langs de andere kant vind ik dat er minder onderlinge vriendschap is, en dat - vooral bij de jongsten - de ideeën een minder belangrijke rol gaan spelen.

THE DIRTY SCUMS: De scène heeft een zekere verjonging ondergaan, veel nieuwe gezichten, maar ook veel die afhaakten. Veel van die "nieuwelingen" hebben niets meer met oude punk te maken, maar hebben hun intrede gedaan samen met speedmetal en crossover, waardoor je iets heel anders krijgt. Als je de sfeer van vroeger vergelijkt met die van nu, dan krijgen we de indruk dat het allemaal een beetje cleaner en serieuzer geworden is, mede door die straight-edge toestanden. Er worden nu veel meer platen uigebracht, wat natuurlijk heel erg positief is. Het gaat er nu professioneler en beter georganiseerd (alhoewel, soms, ...) aan toe, wat tot uiting komt in bv. de vele concerten met buitenlandse groepen.

Kid