GIG REPORT

15th Anniversary Gig The Dirty Scums - 01/03/1997 - Club '77 - Schuiferskapelle (Tielt): Game Over - Nagasaki Nightmare - Lunatic Society - The Uglies - The Dirty Scums - Funeral Dress - The Thirsty Scums

Het Laatste Nieuws
De Weekbode
Het Volk
Het Nieuwsblad
Het Laatste Nieuws
Het Volk
De Weekbode

HET LAATSTE NIEUWS (BEL) - 11/02/1997

The Dirty Scums bekronen vijftiende levensjaar met nieuwe CD

"Goede muziek, stevige pinten en portie humor"

Op een zaterdagnamiddag overheerst de rust in het landelijke Schuiferskapelle. Maar ergens langs een godverlaten wegeltje staat een oude stal. Wanneer je de deur opent, word je niet overvallen door geloei van koeien of geblaat van schapen, iets wat je in dit oord zou verwachten. Nee, een muur decibels oeroude punk slaat je in het gezicht. De punkgroep The Dirty Scums is er namelijk stevig aan  het repeteren voor het festival ter ere van zijn vijftienjarig bestaan. Daar zullen zij ook nummers uit hun kersverse tiende CD brengen.

Voor de Kapelse punkgroep The Dirty Scums is 1997 dan ook een heel speciaal jaar. Een activiteit die de groep trouwens volledig gescheiden wil houden van zijn privéleven. "Namen noch leeftijden worden vrijgegeven", stelt zanger-gitarist Dirty Pik. "Eens we in termen van de groep denken, spreken we van gitarist Dirty Jenz, Dirty Zjantie op de drums en Mental Keez die de bassnaren beroert", luidt het kort.

We schrijven 6 maart 1982 als de punkgroep voor het eerst zijn muzikale uitspattingen voor het publiek te grabbel gooit. "Dat was in de muziekkroeg De Marbel in Tielt", herinnert Pik zich. "Er volgden nog zo'n tweehonderd optredens in binnen- én buitenland." Welk optreden is de groep het meest bijgebleven ? "Het laatste", luidt het unaniem en het viertal ligt in een deuk. Overmatig drankgebruik hindert hun herinneringscapaciteiten. The Dirty Scums staan niet voor niets synoniem voor zuipen. "Ja, dat is wel belangrijk", stelt Mental Keez. "Maar in tegenstelling tot wat algemeen van ons gedacht wordt, komt dat toch pas op de tweede plaats. We zijn tenslotte serieus bezig met muziek." Misschien ligt daar ook wel het geheim van de lange levensduur van de Kapelse groep. "Natuurlijk", haakt Dirty Pik in. "Het is slechts door veel met muziek bezig te zijn, dat je er blijft in geloven. Van al die groepen die begin de jaren tachtig in Tielt en omstreken werden opgericht, zijn wij de enige die er anno 1997 nog staan." En hoe ? Met een stevige pint in de hand en de nodige portie humor zijn deze vier oude punkers zeker nog niet van plan om er de brui aan te geven. Zit er nog een hitje à la "Rit'n zat te skit'n bacht'n d'hoage" of "Martens, jij ouwe rukker" in ? "Wie weet", sluit Zjantie af. "Het voornaamste is veel optreden, zuipen en zo ambiance in de keet blijven schoppen."

Punkfans worden verwend

De nieuwe CD van The Dirty Scums draagt dertien nieuwe nummers en een compilatie van twaalf songs uit vorige LP's en singles. Het kleinood kreeg de naam "The Pils Sessions/Setting new standards to stupidity" mee. Wie meer van het livewerk houdt, kan vrijdag om 20 uur in jeugdhuis De Betonneuse in Pittem terecht. Daar zal het combo de pannen van het dak spelen in het voorprogramma van de Nederlandse groep De Heideroosjes. Krijg je er maar niet genoeg van ? Dan rep je je best op zaterdag 1 maart naar Club '77, gelegen in de Brouwerijstraat in Schuiferskapelle. Vanaf 16 uur zal het vredige dorpje hét mekka van de Vlaamse punkliefhebber worden. Met groepen als Game Over, Nagasaki Nightmare, Belgian Anti-Heroes, The Uglies, The Dirty Scums en Funeral Dress kan dit decibelfeest niet meer stuk. De gelegenheidsact The Thirsty Scums serveren er dan nog het toetje. DJ Fox zal er de dag met de nodige decibels afsluiten.

Lieven Mathys

GigReport19970301-1.jpg (198380 bytes)

DE WEEKBODE (BEL) - 14/02/1997

Dit jaar moet voor punkband The Dirty Scums in veel opzichten een feestjaar worden. 1997 betekent immers 20 jaar punk, maar ook 15 jaar Scums. Bovendien zorgden de Scums na drie LP's, drie singles en drie cassettes voor een tiende release met de eerste Scums-CD. Eén en ander moet dus gevierd worden. Op zaterdag 1 maart organiseren ze een waar punkfestival in Club '77. We waagden ons nog maar eens aan een gesprek.

Scumsleden Dirty Pik (zang en gitaar), Dirty Jenz (zang en gitaar), Dirty Zjantie (drums) en Mental Keez (bass) kwamen tot de - voor hen verbijsterende - vaststelling dat ze al vijftien jaar lang aan het rotzooien zijn in het punkwereldje. Gedreven door de punkspirit - white spirit vond hij maar niks - ging Dirty Pik eind 1981 op zoek naar enkele soortgenoten, wat op Kerstmis 1981 ontaardde in de geboorte van The Dirty Scums. De groep werd al snel legendarisch, net als haar drang naar bier, tequila, wodka, sangria en andere alcoholische vochten. In 1983 kwam de groep in contact met de zich dan ontluikende Belgische punk- en hardcorescène. Tegen beter weten in, slaagden de Scums er al in om drie LP's, drie singles, en drie cassettes uit te brengen. En nu eindelijk een CD. "Ons tiende ei", zeggen ze zelf.

Bier en meisjes

"Hoe we vijftien jaar punk toch maar volhouden ?" De Scums kunnen nauwelijks een monkelend lachje onderdrukken, dus proesten ze het maar uit. "Met de nodige liters bier, natuurlijk ..." Dirty Pik tracht het zaakje nog een beetje deftig te houden. "De muziek komt nog altijd op de eerste plaats. De inspiratie voor nieuwe nummers heeft ons nog nooit in de steek gelaten. Momenteel hebben we zelfs nog twintig afgewerkte songs over en een tiental waaraan we nog wat werk hebben."

In de loop der jaren is het punkgeweld van de Scums toch een beetje anders gaan klinken. "Melodieuzer", vinden ze zelf. Feitelijk spelen we nu meer punkrock. We hebben het echter nog altijd over onze vrijetijdsbestedingen: bier en meisjes. Op de koop toe zijn we zelfs nu en dan nog maatschappijkritisch ook. Eigenlijk hebben we dus wel degelijk iets te vertellen. "The ol'man blues" gaat over de eenzaamheid van bejaardentehuizen en "No more war" ... nou ja, die titel zegt al genoeg. Het is echter niet altijd gemakkelijk om muziek met inhoud te maken. We hebben zoveel te vertellen, prop dat maar eens in één song ..." "En daarnaast moet je al die tekst ook nog eens kunnen onthouden", merkt Mental Keez - schrander als hij is - op."

Punkfestival

Om het 15-jarig bestaan van The Dirty Scums te vieren, organiseert de band op zaterdag 1 maart in Club '77 in Schuiferskapelle een punkfestival met - voor de liefhebbers - toch wel toffe namen op de affiche. "Game Over is de groep van een roadie van ons, hoe heet die kerel nu al weer ? Steven dingens of zoiets. Vanzelfsprekend zullen ze vooral punk laten horen. Nagasaki Nightmare, één van onze bevriende Tieltse groepen, zullen de meeste mensen wel kennen van Little Marktrock van vorig jaar. In De Weekbode lazen wij toen dat ze nogal opkijken naar The Dirty Scums. Dat doen wij trouwens ook. We vonden ze goed en daarnaast spelen ze gratis ... Voldoende reden dus om ze te programmeren. Belgian Anti-Heroes komen uit Ternat en spelen een soort van surfpunk. The Uglies uit Waarschoot hebben op ons 10-jarig jubileum al eens gespeeld, maar eigenlijk weten we niet zo heel veel over hen. Ze hebben alleszins een tof CD'tje uit. Funeral Dress uit Heist-op-den-Berg bestaat al 11 jaar en heeft ook pas een CD op de markt gegooid. The Thirsty Scums komen ook, maar daar vertellen we lekker niets over, dat blijft wel een verrassing. DJ van de avond is DJ Fox die ons toch al een eindje volgt en een heleboel punkplaten zal meebrengen."

"We werden al zeker goed gesponsord", merken de Scums op. "Overal in Schuiferskapelle hebben we al onze affiches zien hangen. Opmerkelijk toch ?" (stilte) "Misschien hebben ze ons nog niet gehoord", waagt Zjantie toch even. The Dirty Scums hebben ook oog voor details. Zo laten ze het punkfestival plaatsvinden in Club '77. "In '77 is de punk net goed van start gegaan", verklaren ze. "Toevallig ligt de place to be dan ook nog in de Brouwerijstraat. Misgaan kan niet. Bovendien wonen er ook veel sponsors in de Biermanstraat. Dat kan toch geen toeval zijn ?"

Nieuwe CD

En tenslotte is er nog de gloednieuwe CD, goed voor zo'n 75 minuten punkmuziek. "We namen hem op in 1992, hebben alles ingezongen in 1993 in de Brusselse Studio Sound, in 1994 hebben we wat we hadden, gemixt, en in 1995 is alles digitaal geremastered. Om alles in één keer af te haspelen, hadden we geen geld genoeg. En nu is dat plaatje er eindelijk." Een eerste deel op de CD heet "The Pils Sessions", met voornamelijk nieuw werk. "The Pils Sessions is een parodie op de Peel Sessions: opnames van het BBC-radioprogramma van John Peel die in volle punkperiode veel nieuwe bands naar de studio haalde." Het tweede deel is eigenlijk een compilatie van nummers uit de jaren 1985 tot 1989 en werd "Setting new Standards to Stupidity" gedoopt (vrij vertaald: de normen van onnozelheid verleggen). En de liefhebbers mogen gerust zijn, oude Scums-klassiekers zoals "Martens, jij ouwe rukker", "Martens, you son of a bitch" en "Rit'n zat te skit'n bacht'n d'hoage" worden voortaan ook digitaal voor het nageslacht bewaard.

Tom Vandenabeele

GigReport19970301-2.jpg (270231 bytes)

HET VOLK (BEL) - 28/02/1997

The Dirty Scums houden punk springlevend

Vijftien jaar lang al schuimt de vierkoppige Kapelse punkgroep The Dirty scums diverse festivalpodia en cafés af. Om en bij de 200 optredens hebben ze achter de rug, waarvan enkele in Zwitserland, Duitsland en Nederland. De formatie trad ooit op in het voorprogramma van de Britse legendarische Toy Dolls. Leadzanger-gitarist Dirty Pik noemt zichzelf de verwekker.

"Ik speelde eerst bij de Roeselaarse hardrockband Machine Head, maar gedreven door de punkspirit gingen de drummer en ik op zoek naar soortgenoten. Eind december 1981 zijn The Dirty Scums opgericht. "Scums" verwijst naar een erotische film uit die tijd, en de combinatie met "dirty" stond wel leuk. Ons eerste optreden vond in maart van het jaar daarop plaats in jeugdhuis De Marbel in Tielt." In april 1983 kwam drummer Dirty Zjantie de groep versterken. Hij kreeg later de kans om bij de Brusselse formatie La Muerte te spelen. "Maar ik had geen vervoer en ik ben de Franse taal niet machtig", motiveert hij zijn beslissing om bij de Scums te blijven. Vijf maanden later werd leadzanger-gitarist Dirty Jenz erbij gehaald. Hij beweert een natuurtalent te zijn, zonder muzikale opleiding. Pik volgde lessen klassieke gitaar, viool en muziekgeschiedenis. Zjantie genoot een trommelopleiding. Zowat een jaar lang verrijkte een zangeres de groep. Dat was een unicum in de Belgische punkwereld, maar de vrouwelijke inbreng bleek van korte duur. Tot februari 1994, toen bassist Mental Keez zijn gewicht in de schaal kwam werpen, bleef de samenstelling van The Dirty Scums ongewijzigd. Roadie Benny zorgt telkens voor de opbouw en de afbraak van de installatie. "En voor het bier", voegt hij er onmiddellijk aan toe.

In 1985 verscheen de eerste langspeler "Dirty Songs". "Zelfs in Ijsland, Scandinavië en Japan ging ons vinyl over de toonbank", somt Pik op. "In totaal brachten we drie LP's, drie singles en drie cassettes uit. Dit jaar vieren we onze 15de verjaardag. Voor die gelegenheid halen we de crème van de Belgische punk naar hier en gooien we onze eerste CD op de markt." Bijna vijf kwartier punkrock van de bovenste plank. Het eerste deel van het grijze schijfje bevat dertien nieuwe nummers. "De titel 'The Pils Sessions' verwijst naar John Peel, de Britse radio-omroeper van BBC1 die in de jaren tachtig debuterende punkgroepen de kans gaf om live op te treden in de studio. Later werden die optredens op The Peel Sessions-platenreeks geperst." De onvoorstelbare titel "Setting new standards to stupidity" omvat daarnaast nog twaalf songs uit vorige producties. Na wat nadenken blijkt dat zoiets te betekenen als "de normen van onnozelheid verleggen". Op dat deel staat een compilatie van vorige successen. Vrijwel alle nummers zijn Engelstalig. Een uitzondering vormen "Geen cent voor het leger" en "Martens, jij ouwe rukker", waarin De Belgische politiek een veeg uit de pan krijgt. "Rit'n zat te skit'n bacht'n d'hoage" is de enige song in het Algemeen Beschaafd Tielts. Dirty Jenz en Dirty Pik schrijven tekst en muziek. "Onze nummers zijn wel melodieuzer geworden. Er zijn ook enkele lichtere nummers bij. Vroeger stak er meer een boodschap in onze songs. Nu stellen we ons maatschappijkritisch op. Bewijs daarvan is onder andere "No more war". Maar we hebben het ook over bejaarden in een rusthuis. "Oh Boy" is de enige cover en tal van Ramones-songs zitten in een medley vervat."

Belgische punkwereld troept samen

Terwijl Tielt zaterdag uit de bol gaat tijdens het carnaval, troept de Belgische punkwereld diezelfde dag samen in deelgemeente Schuiferskapelle. The Dirty Scums vieren in Club '77 hun 15-jarig bestaan met een reeks optredens van Game Over, de Tieltse Nagasaki Nightmare, Belgian Anti-Heroes, The Uglies en Funeral Dress. De Kapelse punkrockformatie zet zelf ook alle nummers van haar eerste album op rij. The Thirsty Scums brengen als verrassingsact covers van onder anderen Sex Pistols, Red Zebra en Ramones. DJ Fox laat de sfeer tot in de vroege uren uitvloeien. Het festival start om 16 uur in Club '77 in de Brouwerijstraat. Kaarten in voorverkoop kosten 150 frank, de dag zelf 200 frank.

VT

GigReport19970301-3.jpg (181403 bytes)

HET NIEUWSBLAD (BEL) - 28/02/1997

The Dirty Scums vieren verjaardag met CD

Dirty Pik is zanger-gitarist. Dirty Jenz ook, Dirty Zjantie drummer en Mental Keez bassist. Tesamen The Dirty Scums, een rock-punkgroep die voor zijn vijftiende verjaardag een eerste CD uitbrengt. En dat op zaterdag 1 maart in Club '77 in de Brouwerijstraat viert. Voor de gelegenheid komen zes punkgroepen naar het vredige Schuiferskapelle afgezakt om er het  beste van zichzelf te geven.

The Dirty Scums repeteren in een schaapstal. "Ook al heeft die vaker wat weg van een varkensstal", lacht Dirty Zjantie. Pik, Jenz en Zjantie, alle drie dertigers, kennen mekaar al van op de lagere school. Mental Keez kwam er later bij. De groep bestaat vijftien jaar en speelt nog altijd volgens de oude bezetting. Nu brengen ze hun eerste CD uit: The Pils Sessions/Setting new standards to stupidity. "Eigenlijk twee LP's op één CD: 75 minuten muziek. Met onder meer dertien nieuwe nummers. Ook een aantal covers: "Oh Boy" van Buddy Holly, en van "The house of the rising sun" maakten wij "The house of The Dirty Scums". Het is ons tiende product. Eerder brachten we drie cassettes, drie LP's en drie singles uit. Eén ervan onder een Duits label", vertelt Jenz.

De Kapelse punkers zijn duidelijk een nest vrienden: De weg naar het optreden is een feest. Het optreden zelf is een feest. En achter het optreden is het ook feest. "Voor die hier, is elk optreden een poging om aan een andere vrouw te geraken", zegt de ene giechelend over de andere. En of dat lukt ? "Bij mij wel. Bij hem niet", pesten de muzikale vrijgezellen elkaar.

Op 1 maart halen The Dirty Scums zes punkformaties naar Club '77 in Schuiferskapelle: Game Over, Nagasaki Nightmare, The Uglies, Funeral Dress, Lunatic Society en uiteraard treden ze zelf ook op. DJ Fox sluit af. "Kleuters mogen gratis binnen. Flikken betalen 10.000 inkom en rechtse skinheads 100.000", zeggen de jongens. "Kwestie om uit de kosten te komen", cijfert er één. Algemene hilariteit !

GigReport19970301-4.jpg (177221 bytes)

HET LAATSTE NIEUWS (BEL) - 03/03/1997

Ook "Tielt ip zin punks" scheert hoge toppen

Feestneus of hanekam, oempapa of punk, als er maar leute is. Het Kapelse punk-combo The Dirty Scums stampte zaterdag voor zijn vijftienjarig bestaan een heus punkfestivalletje uit de grond in Club '77. Voor de gelegenheid hadden de Kapellenaars enkele collega-groepjes uitgenodigd om een stevig deuntje de zaal in te sturen. Tussen de kleine tweehonderd punkliefhebbers stonden enkele fantastische punkexemplaren: Tielt ip zin punks. "Mensen vragen mij altijd om te poseren", steekt een hanekamexemplaar van wal tegen onze fotografe. "Je hebt dan ook één van de mooiste kapsels van de zaal", hoort ze zichzelf bibberend repliceren. Maar het zal de anderen worst wezen. The Dirty Scums bestijgen het podium en al gauw wordt het o zo rustige dorpje omgetoverd in een festijn van decibels. Punk's not dead, zoals ze zeggen. Onze trommelvliezen daarentegen ... MLT

GigReport19970301-5.jpg (128865 bytes)

HET VOLK (BEL) - 04/03/1997

Punkfamilie ontmoet elkaar op festivals

De Europahal van Tielt was zaterdag het Mekka, of om binnen het thema te blijven, het Rio voor alle zotskappen. Een meute feestvierders die zich meestal slechts één keer per jaar, rond halfvasten, aan een verkleedpartij waagt, spoelde op de hoempapa van schlagermuziek de dagelijkse sleur door. Op een grote boogscheut daar vandaan, vierde de Kapelse punkformatie The Dirty Scums haar vijftiende verjaardag. Beide feesten hadden als grootste gemene deler het bier. Alleen, sommige punkers lopen zich elke dag in de kijker. Dat vond althans een verontruste buurtbewoner die rondbazuinde dat hij de politie zou bellen, want er liepen "rare gasten" in de straat. En inderdaad, menig voorbijganger wendde het hoofd in de richting van het zaaltje Club '77. Zelfs de pastoor op de fiets vertraagde de pedaalpas. "Ach, we zijn dat hier gewoon", beweert Monique Vandemoortele, die af en toe vanuit het bovenvenster haar hoofd buitenstak. "De naam Club '77 doet nog denken aan de jaren dat er een jeugdhuis was. het ging er toen ook luid aan toe."

Geen incidenten in Schuiferskapelle

Om 17 uur worden de gordijnen van het zaaltje dichtgetrokken. Ondanks de groepsnaam zet de leadzanger van Game Over het spel in. Met een plasticbeker bier in de hand, schudt een langharige fan de beat mee met zijn hoofd. "De sfeer is goed", verzekert Wouter Verstaen van de Tieltse formatie Nagasaki Nightmare. Hij drinkt zich nog wat moed in, want zij zijn  als tweede aan de beurt. Op het parkeerterrein troepen enkele punkers bijeen. Zwarte kledij is hun handelsmerk, met slogans als "Punk's not dead", "Les cadavres" of "Viva la revolution". Het kapsel gaat van kaal over met heel veel gel gevormde stekels tot een veelkleurige hanekam. De ringen en knoppen in oren, lippen, neus en wangen maken deel uit van de outfit. "Er had er zelfs één een veiligheidsspeld door zijn oor", lacht de elfjarige Kevin Rebry. Samen met zijn vriend Bram Carette komt hij even loeren. "Ik zou er later nooit zo willen uitzien. Mijn broer is daar ook binnen, maar ik hoor liever heavy metal." Uiteindelijk vragen de jongens om een balpen en een stukje papier, want ze willen een handtekening van Marino Punk, voor de gelegenheid zonder accordeon.

Grote familie

In de straat staat een auto met Franse nummerplaat. Voor de ingang van de zaal worden groeten uitgewisseld. "Bij elk festival komen we elkaar opnieuw tegen", vertelt Steff Van Heuverswyn uit Doornik. "Naast de muziek is de sfeer minstens even belangrijk. Wij zijn net een grote familie." Zijn vriendin uit het Antwerpse leert hem de levensnoodzakelijke zinnen streektaal: "Ik zin grappig. Ik em dust. ik wil een pizza eten." "The Dirty Scums ken ik al ongeveer 10 jaar, vanaf mijn vijftiende", gaat Steff in het Frans weer verder. "Ook Funeral Dress speelt heel goed. We bezoeken alle punkfestivals: volgende week in Menen, in maart hebben we er elk weekend één. Vorig jaar waren we in het Britse Blackpool. Daar trekken we in augustus weer naartoe." Een vriend komt met het 36 pagina's tellende tijdschrift "Protest" op de proppen. "Daarin schrijven we stukken over CD's en groepen. Nee, punk's not dead", groet Steff en hij schaft zich nog een pint aan.

En om er nu als de dood voor te zijn ... ? "Er zijn geen baldadigheden geweest", garandeert Monique Vandemoortele de volgende morgen. "Ik heb nog niemand gezien die klachten heeft. En ze hebben de muziek vannacht veel stiller gezet."

V.T.

GigReport19970301-6.jpg (160334 bytes)

DE WEEKBODE (BEL) - 07/03/1997

15 jaar The Dirty Scums waardig gevierd

Punks zorgen voor decibelfeest

15 jaar The Dirty Scums is in het anders zo rustige Schuiferskapelle niet onopgemerkt voorbij gegaan. Honderden punkers kwamen naar Club '77 afgezakt om te luisteren naar zoetgevooisde punkklanken. Hoe kunnen Scums een verjaardag immers beter vieren dan met een heus punkfestival ?

Van heinde en ver kwamen ze naar het anders zo rustige Schuiferskapelle afgezakt: punkers in alle maten, gewichten en kleuren, met of zonder piercings, kaalgeschoren of met hanekammen, gehuld in spijkerleer, veiligheidsspelden en spannende stretchbroeken, ... en allemaal met eenzelfde voorliefde voor bier. Hoe kon het dan ook anders dat voor de place to be, Club '77 in de Brouwerijstraat gekozen werd ? Blijkbaar viel het programma wel sterk in de smaak bij punkminnend Vlaanderen en ver daarbuiten. Aan de nummerplaten van wagens in de straat te oordelen, waren er zelfs punkers uit Frankrijk, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië afgezakt. "Er zijn zelfs Belgen komen opdagen", beweren de Scums trots. De couleur locale van Schuiferskapelle kon er maar wel bij varen.

Vanaf 17 u. begon Schuiferskaplle op alle grondvesten te daveren. Game Over mocht toepasselijk de spits afbijten en de punkband gaf meteen de toon aan voor de rest van de avond: gedreun, geram op elektrische gitaren, gebrul en een slammende en headbangende massa. "De Weekbode", wat is dat, komt een reus van een hanekam ons vragen. "Kom, geef uw notitieboekske maar hier, ik zal wel een beetje schrijven". Met de grootste moeite kunnen we ons van het getatoeëerde gevaarte verwijderen. "Krijg de klere, jong", horen we hem nog roepen.

Met een overvloed aan lawaai bewezen bands als Nagasaki Nightmare, Belgian Anti-Heroes, Funeral Dress, en The Thirsty Scums dat punk springlevend is. We waagden het niet om er een andere mening op na te houden. Enkel The Uglies wilden het weer anders doen en hun decibelgeweld deed rond 23 u. prompt alle stoppen doorslaan. Letterlijk dan, want het hele zaaltje zat een half uur zonder stroom. "Geen nood", dacht het bonte gezelschap dat van geen ophouden wou weten, "dan gaan we in de auto maar naar wat cassettes luisteren". En zo geschiedde, zodat er even op straat verder gefuifd kon worden. Een partijtje haasje-over moest iedere vorm van verveling verdrijven terwijl een ander groepje voor een partijtje baseball met bierblikjes koos. een tijdje later kon het gedreun en gedaver weer beginnen.

Enkele skinheads die een relletje kwamen schoppen, werden vlug afgevoerd en het punkfeest kon onverminderd doorgaan. Even ontstond het gevaar dat we in de kortste tellen aan een cactuskapsel geregen zouden worden. Een te enthousiaste punkliefhebber had zijn hoofd en bijhorend kapsel niet meer onder controle en ramde op de massa in.

Marino Punk

Nauwelijks van de schrik bekomen, stootten we vervolgens op Marino Punk, de beroemde punker-accordeonspeler uit Menen en altijd vergezeld van zijn onafscheidelijke punkster-vriendin Debbie. Tot onze grote verwondering heeft Marino oordopjes in zijn oren. "Niet voor de toffe muziek ... eigenlijk heb ik een beetje oorpijn", geeft Marino toe. "Ook punkers hebben wel eens pijn".

Op straat gaat het er iets rustiger aan toe. De wind speelt krijgertje met de lege plasticbekertjes en enkele stomdronken waggelende hanekammen. Een meisje met blauwe, rode en groene haarpieken wil weten in welke richting Hannover ligt. Na onze grondige uitleg aandachtig aanhoord te hebben, stapt het juffrouwtje dapper richting Duitsland.

"De mooiste verjaardag die we ons konden indenken"

Het decibelfeest was voor The Dirty Scums de mooiste verjaardag die ze zich konden indenken. "We hadden veel volk verwacht maar echt niet zoveel", vertelt Dirty Pik ontroerd. "Volgens mij kunnen we echt wel spreken over een geslaagde punkavond. We zijn tevreden. In het vervolg zullen we geen 15 jaar meer wachten voor we nog zoiets organiseren."

Jorim, Hannes en Bjorn (Wakken): "Sparen voor een hanekam"

"Allez, een avondje punk en zwijnerij is toch het tofste wat er bestaat ?" Jorim De Bel (17) en Bjorn Desmet (18) uit Wakken hebben voor de gelegenheid klein broertje Hannes De Bel (12) naar het feest van The Dirty Scums meegenomen.

"Ik vind het hier zo leuk", glundert de kleine jongen. Natuurlijk moet ik oppassen dat ze mij hier niet onder de voet lopen. Of ik al een hanekam heb ? Natuurlijk, hier onder mijn pet. Maar ik wil hem nog niet tonen, hij moet eerst nog wat groeien" (lacht). "Eigenlijk zijn we allemaal aan het sparen voor zo'n kam", gaat Bjorn verder. "Moeder zal het wel niet graag hebben, maar ik doe het toch." "Punkers zijn helemaal niet agressief", weet Jorim. "Zelf zorgen we er ook voor dat we niet te veel het varken uithangen, en dan blijft alles gezond. Drugs bijvoorbeeld, hoeven voor mij niet. Er lopen er hier wel enkele stoned rond, maar dat is voor hen. Daar doen wij niet aan mee. Kom jongens, we gaan nog een pint halen ..."

Tom Vandenabeele

GigReport19970301-7.jpg (274499 bytes)