GIG REPORT

Little Marktrock - 25/08/1996 -  Markt - Tielt: Convict - Nagasaki Nightmare - The Dirty Scums - Gorki

De Weekbode
Het Laatste Nieuws
Het Nieuwsblad
De Weekbode

DE WEEKBODE (BEL) - 23/08/1996

"Little Marktrock" in de Europastad

Marktrock in Leuven: ieder jaar weer een gigantisch, muzikaal zonneterras. Niet dat Tielt de studentenstad Leuven concurentie wil aandoen, maar goed. "Little Marktrock" dan maar, op zondag 25 augustus vanaf 17 uur. Een openluchtfestival met drie Tieltse groepen en één hoofdadt, Gorki.

"We moeten nieuwe impulsen geven aan de attractiviteit van het commercieel centrum", zegt burgemeester Michiel Van Daele. "Het ligt voor de hand dat dit het best kan gebeuren door samenwerking met, en verdere uitbouw van bestaande activiteiten. Het voornaamste voordeel is uiteraard dat de uitstraling van de activiteit vergroot, zodat de Tieltse centrumfunctie kan worden benadrukt." Zondag 25 augustus is het vanaf 17 uur zover: "Little Marktock (voorverkoop 200 frank, dag zelf 250 frank) met optredens van Convict, Nagasaki Nightmare, The Dirty Scums en hoofdact Gorki.

Convict is een metalcore-groep, die bestaat uit Alexis Devos, Roel Van Raepenbusch, Koen Vanden Berghe en Jan Verhelst. Nagasaki Nightmare werd eind oktober 1995 gesticht. Groepsleden zijn Wouter Verstaen, Wim Germonpré, Brecht Vereecke, Bram Vandenberghe en Bart Vandenabeele. The Dirty Scums voorstellen, hoeft wellicht al lang niet meer. Opgericht eind 1981 doen ze het nog altijd, met als basis punkrock. Hoofdact wordt Gorki, met als frontman Luc De Vos. Ga hem zien, ga hem zien: op het Tielts marktplein.

Erkenning voor The Dirty Scums

Na hun historische optredens in De Marbel kregen The Dirty Scums maar weinig kans om in Tielt op te treden. "Op het marktplein zoeken we een soort erkenning", zegt Dirty Pik. Onlangs speelden ze in De Blankaard in Diksmuide. Op zaterdag 7 september treedt de punkrockgroep op in Brugge. Ze zijn ook nog op zoek naar een platenmaatschappij om hun materiaal op CD uit te brengen.

LVA

GigReport960825-1.jpg (83808 bytes)GigReport960825-2.jpg (71031 bytes)GigReport960825-3.jpg (173655 bytes)GigReport960825-4.jpg (125313 bytes)

HET LAATSTE NIEUWS (BEL) - 24/08/1996

Met The Dirty Scums in naweeën van punkrockrage

"Punk behoort definitief tot het verleden", denk je. En dan prijken op de affiche van "Little Marktrock" de namen van twee punkformaties. The Dirty Scums noemen zich zelfs het enige West-Europese relict van de punk uit begin de jaren tachtig en blijken over enige naambekendheid in het punkmilieu te beschikken. Is het niet om hun rauwe muziek, dan wel om de ettelijke liters alcohol die er onlosmakelijk mee verbonden zijn.

Regelmatig nog maken The Dirty Scums de podia onveilig, al worden hun concerten minder frequent. "Onze leeftijd speelt ons parten", lachen ze.  "In clubs en jeugdhuizen doen ze al liever eens hun eigen jongeren, wellicht ook goedkoper talent, een plezier. En het aa,nbod aan jonge groepen is momenteel bijzonder groot. Of er nog een publiek is voor onze punkrock ? Zeker en vast. Alleen zit dat nu geconcentreerd in het Antwerpse. Zo'n vijftien jaar geleden had je tal van brandhaarden."

"Denk nu maar niet dat we ons muzikaal geweld beperken tot deze repetitieruimte. Vorige week nog namen we in Diksmuide deel aan een benefietconcert t.v.v. De Blanckaert. En met Roefel kregen we heel wat jongens én meisjes over de vloer. Na warenhuis De Weerdt en een parfumerie konden ze ook eens nippen aan de wrange smaak van punk", zegt Dirty Pik (zang en gitaar). Zijn officiële naam wil hij liever niet kwijt. "De wereld van de punk is een afzonderlijke wereld. Daarin hebben we graag een eigen punkidentiteit", motiveert Dirty Jenz (zang en gitaar) deze maskerade. "Vroeger kleedden we ons ook echt punk, schminkten de gezichten en kleurden de haren in de meest onmogelijke tinten. Al is dat niet van wezenlijk belang. Punk is een levenshouding en geen modestijl."

Verdeler

The Dirty Scums tellen op hun palmares inmiddels drie elpee's, drie singles en drie muziekcassettes. Alles werd gereleased op het eigen Dirty Records-label. Begin 1993 werd zelfs een CD opgenomen, maar de band is nog steeds op zoek naar de geschikte persoon om die officieel te laten verdelen. Daar waar de band, voor 1993 nog een driemansformatie, aanvankelijk te situeren viel binnen het genre van de pure punk en nadien ook de zogenaamde punk/hardcore, brengen The Dirty Scums nu hoofdzakelijk punkrock, enkele uitstapjes naar andere genres niet te na gesproken. "Ons programma biedt 45 minuten punkvermaak", zegt Dirty Zjantie (drums). "Allemaal zelf gecreëerde nummers. Af en toe coveren we Jimi Hendrix of Mikis Theodorakis, maar dan wel gebracht in een eigen stijl".

Wat "Little Marktrock" hen brengen zal, weten zij niet. "We verwachten een jong publiek, en misschien ook wat gezinnen", besluit Dirty Pik. "Veel zal afhangen van de weersomstandigheden. De groep Convict kennen we niet. Bij Nagasaki Nightmare schuilt wel wat talent. Gorki wordt uiteraard de hoofdvogel."

Inge Vanpoelvoorde

GigReport960825-5.jpg (29524 bytes)GigReport960825-6.jpg (132264 bytes)GigReport960825-7.jpg (92959 bytes)GigReport960825-8.jpg (77144 bytes)

HET NIEUWSBLAD (BEL) - 27/08/1996

Little Marktrock doorstaat vuurdoop

Het Tieltse stadsbestuur, het Marktcomité en de Stedelijke Jeugdraad blikken met tevredenheid terug op hun eerste rockevenement. Nog voor Gorki podium en publiek inpalmde, was de kaap van vijfhonderd tickets overschreden en het streefcijfer bereikt. Het jonge volkje amuseerde zich zonder echt uit de bol te gaan. De vrees voor chaotische toestanden bleek totaal ongegrond.

De Tieltse formaties Convict en Nagasaki Nightmare lieten de fans niet op hun honger. Het eigen repertoire getuigde van talent in de rangen en dwong apreciatie af bij de aanhang. Die wisselwerking stond borg voor een leuk sfeertje. The Dirty Scums raasden in hun gekende stijl door de hen toegemeten tijd. Te repetitief, vonden heel wat jongeren, en lieten de decibels zomaar overwaaien. Nauwelijks reactie, weinig applaus na de act.

Wie zich voor de eerste editie van "Little Marktrock" engageerde, hield zich danig stipt aan de contractuele afspraken. Daardoor viel er voor Gorki, stipt om 21 uur op de planken, een uur wachttijd en dat was toch wat lang. Goed voor een pintje, een broodje en een babbel aan één van de stands rond de Halletoren.

Dienstverlening

Burgemeester Van Daele toonde zich opgetogen. "Met zo'n initiatief bewijzen we de Tieltse jeugd een dienst. De eersteling beschouw ik als geslaagd. Wie meer had verwacht, is geen realist. Eigenlijk hadden we de affiche nog aantrekkelijker willen maken. Sommige grote namen weigerden echter precies omdat het onze eerste keer was. Alles verloopt rustig. Dat een aantal herbergiers hun zaak uit angst voor vandalisme gesloten houden, kan ik enkel betreuren."

Enkelingen dromen al van meer. "Als Tielt in het rockcircuit wat naam kan verwerven, is hier iets groots mogelijk", weet Koen Vandenberghe, basgitarist van Convict. "Met de markt, het Rameplein en het Maczekplein dicht bijeen heeft men drie uitstekende ruimten voor een podiumparcours. Over ons optreden van vanavond en de respons van het publiek zijn we best tevreden. Een stuk beter dan op Aarsrock, vond ik".

In het schemerdonker zet Gorki zijn set in. Tielt blijkt niet langer een term uit de flipperkast, maar een gezellig plekje, een mooie toren met een bolletje erop, en een tof publiek. Met een gesmaakte portie melorock en een paar nummers uit de nieuwste CD rondt Gorki de eerste "Little Marktrock" af.

Rudi Alliet

GigReport960825-9.jpg (128950 bytes)

DE WEEKBODE (BEL) - 30/08/1996

Schamele opkomst voor punkgeweld

Met "Little Marktrock" wilde Tielt de studentenstad Leuven - de moederstad van "Marktrock" geen concurrentie aandoen en daar zijn ze toch goed in geslaagd. Voor het openluchtfestival met drie Tieltse groepen en de hoofdact Gorki kwamen er zondag op de Markt maar iets meer dan 500 mensen opdagen. Omdat het nog maar om de eerste editie gaat, krijgt "Little Marktrock" nog wat krediet.

Het organiserende stadsbestuur is tevreden omdat de vooropgestelde kaap van 500 toeschouwers overschreden werd. Burgemeester Michiel Van Daele wil nieuwe impulsen geven aan de attractiviteit van het commercieel centrum. Volgens hem gebeurt dit best door samenwerking met en de uitbouw van bestaande activiteiten. De uitstraling vergroot waardoor de functie van het Tieltse centrum benadrukt wordt.

Attractie

"Little Marktrock" moest één van de nieuwe attractiepolen voor het centrum worden, maar aan het aantal toeschouwers te oordelen, lijkt "Little Marktrock" nog niet zo attractief. Had "Pukkelpop" in het Limburgse Kiewit er iets mee te maken of was het het programma dat "Little Marktrock" de das omdeed ? De meeste toeschouwers konden het metal-, harcore- en punkgeweld wel waarderen, al stak er hier en daar toch een toevallige voorbijganger tussen, zich vertwijfelend afvragend waar hij nu terechtgekomen was.

Convict, de metal- en hardcoregroep van Alexis Devos, Roel Van Raepenbusch, Koen Vandenberghe en Jan Verhelst mocht de spits afbijten en had de aartsmoeilijke taak om het publiek warm te krijgen. Een verdienstelijke poging, waarna de punkgroep Nagasaki Nightmare - de tweede act van zondag - Wouter Verstaen, Wim Germonpré, Brecht Vereecke, Bram Vandenberghe en Bart Vandenabeele toch wel konden profiteren. Al klonken ze dan weer compleet anders dan Convict. Waarschijnlijk haalde Nagasaki Nightmare toch wel de meeste decibels. Wie zich maar een beetje in de buurt van de luidsprekers waagde, werd gegarandeerd weggeblazen.

Krediet

Dirty Pik, Dirty Jenz, Mental Keez en Dirty Zjantie van de goede oude The Dirty Scums tekenden voor het derde optreden zondag. Zich bewijzen hoefden ze al lang niet meer en daar was het publiek ook van overtuigd. De kreten Tequila, Sangria en Wodka schalden nog niet zo heel veel over de Tieltse Markt. De punkmuziek van The Dirty Scums blijft het goed doen, zowel bij jong als oud. Voor Gorki, de hoofdact van de avond, kwam er dan weer wat meer volk opdagen. "Little Marktrock moet nog wat krediet krijgen", vindt een toeschouwer. "Tenslotte gaat het nog maar om de eerste editie. Het openluchtfestival moet wel de kans krijgen om te groeien. Dan lukt het wel."

Tom Vandenabeele

GigReport960825-10.jpg (128422 bytes)