OLD BIOGRAPHIES - 1990/1

1989

U heeft opnieuw het U onverdiend in de schoot geworpen geluk onze jaarlijkse nieuwsbrief in handen te hebben, ondertussen uitgegroeid tot hét lichtpunt in het doorsneebestaan van zovele Belgische burgers. De Oostbloklanden hebben nu hun nieuwe regeringen, presidenten, politieke partijen, enzoverder, wel U burgers van Vlaanderen heeft, bescheiden als U bent, het nieuwe infoboekje van THE DIRTY SCUMS. Proficiat.

In 1989 sloegen we voor het eerst toe op 4 februari in jeugdhuis DE RIVIEREN te GANSHOREN. Wat daar gebeurd is, zullen U echter slechts weinig mensen kunnen vertellen want het publiek bestond uit de spreekwoordelijke twee man en een paardekop. De Brusselse SIXTY NINE speelden ook (een professioneel gericht gezelschap dat net hun debuutelpee uit had, maar wel tamelijk vervelend om aanhoren was), alsook de onvolprezen BAD PREACHERS. Verder trad ook nog een Waals groepje op, waarvan ons de naam aan ons overbelast brein ontschoten is. Het jeugdhuis zelf is nochtans een ruimte waar veel mee te doen valt, des te spijtiger dat de organisatie faalde in het publicitaire werk. Tijdens ons optreden haalden onze beide roadies nog een volle bak van één of ander speciaal goedje vanonder een reeds jarenlange stof- en puinlaag tevoorschijn, een bak waarvan de mensen van het jeugdhuis zelf reeds het bestaan niet meer afwisten. Als gevolg daarvan konden we traditiegetrouw na het optreden onze roadies èn ons materiaal naar buiten dragen, terwijl het toch de bedoeling blijft dat de eersten het laatste dragen. Ja, het leven van een DIRTY SCUM is nog steeds hard, beste lezers.

Niet getreurd echter, want het volgende optreden was een voltreffer. De avond van de 10de februari vertrokken we per trein naar het Zwitserse Bazel om er 's anderendaags in het complex HIRSCHENECK te spelen. Zwitserland speelt misschien niet zo'n grote rol in het punk/hardcore-gebeuren, maar er zijn toch wel enkele bands en fanzines. We kwamen heel vroeg aan in Bazel en hadden dus een ganse dag voor ons om ons over te geven aan sightseeing. Toen we een er nochtans normaal uitziend café binnenstapten, het eerste van ons bezoek, keken we toch wel even de ogen uit, alhoewel we reeds van geen kleintje meer vervaard zijn, toen we daar een kerel een lijntje cocaïne zagen snuiven ... Op wandel door Bazel, werd onze aandacht ook regelmatig getrokken door affiches waarop de bands van die avond stonden aangekondigd, leuk. Bazel is een mooi stadje, in tweeën gesneden door de U allen uit de geschiedenisles gekende rivier de Rijn, langs de oevers waarvan we ook even verpoosd hebben. Dit bleek een ontmoetingsplaats te zijn voor mensen van alle slag, waaronder ook muzikanten. HIRSCHENECK zelf is een gebouw van een behoorlijk aantal verdiepingen, waarvan het optreden in de kelder doorging en de slaapplaatsen op de bovenste etage waren. We traden op voor een volle kelder, en voor een enthousiast publiek. De sfeer was prima, en de Zwitserse ambiance verschilt in niets van de beste alhier. De tweede groep die avond was UPSIDE uit Italië, die een mengeling speelden van metal en hardcore, waarbij het publiek ook deftig uit de bol ging. De 65 cl bierflessen begonnen 's nachts hun tol te eisen en na een korte nachtrust wilde JENZ een vroege trein huiswaarts nemen. Na een uitgebreide controle van onze bagage door de douane, een aarsonderzoek voor één van de personen die met ons mee was, en een onverklaarbare maar hevige woedeuitbarsting van één van de douaniers, waarbij ZJANTIE een hoop haar uitgetrokken werd, lukte dit tenslotte. Op de trein konden we onze emoties wat wegspoelen met de inhoud van de flessen bier die we nog meegekregen hadden. We moeten nog zwaar verdoofd geweest zijn, want slechts enkele uren later ontdekten we dat men ons alcoholvrij bier meegegeven had. We hoeven U waarschijnlijk niet te vertellen dat daar vlug een mouw werd aan gepast.

De 5de maart was er een heel goed georganiseerd festival in de BOTERHALLE in DIKSMUIDE waar heel veel volk op afkwam. Vóór ons trad GET STUFFED op, die een heel goeie set speelde, wat we trouwens van hen gewoon zijn, maar waarbij het publiek nog wat de kat uit de boom keek. Het publiek kwam echter helemaal los tijdens ons optreden en we gaven dan ook goed van jetje. Verder stonden nog geprogrammeerd: BELGIAN ASOCIALITY, OI POLLOI (GBR), en FEED YOUR HEAD (GBR). Het was de eerste maal dat we optraden met BELGIAN ASOCIALITY, en we weten niet of JENZ zich heeft willen meten met hen, maar waar hij kort tevoren nog "this is a new style of drinking" stond te verkondigen, lag hij een tijd later na een mislukte stagedive-poging tijdens het optreden van BELGIAN ASOCIALITY in zwijm tegen dek. Afvoeren met de ambulance, luidde de boodschap. In het hospitaal kwamen ze tot de bevinding dat JENZ een hersenschudding had opgelopen, met twee weken werkonbekwaamheid als gevolg.

In ST. NIKLAAS speelden we op 25 maart een benefietoptreden, waar weinig volk kwam opdagen. Zelf waren we ook nogal laat zodat we het optreden van DOODTILLEGAAL misten, en toekwamen tijdens de set van één der charmantste groepen dezer tijd: BAMBIX (NLD).

In mei een optreden in eigen streek, in de KOORNBLOEM te WINGENE. We weten niet wat er aan de hand was, maar buiten onze eigen mensen en die van THE MUSHROOMS die we ook gevraagd hadden op te treden, waren er waarschijnlijk geen vijf betalende toeschouwers, een onvoorziene financiële aderlating voor de cafébaas dus. Die heeft intussen de KOORNBLOEM opgegeven, maar je kan hem wel steunen door in de FIASCO in GENT een pint (of iets anders, als 't U belieft) te gaan drinken. Het weinige volk mocht de pret niet bederven, integendeel zelfs, alle remmen waren los, en aan het blunderen, drinken, en uit de bol gaan kwam geen eind, zelfs niet toen de eigen meegebrachte zangversterker het na een tijdje begaf.

Op vrijdagavond 19 mei waren er optredens gepland van ASERMOIETUITKOMT, BELGIAN ASOCIALITY, en uw dienaars, in D'UILEPANNE in WAKKEN. Wegens andere besognes van ZJANTIE konden we die avond maar laat spelen, en daardoor stonden we als laatste geprogrammeerd. Toen de rest van de band in D'UILEPANNE aankwam, was chaos troef in het café en de zaal. Er was nog geen enkele van de andere bands aanwezig, enkele individuen uit het publiek hadden het behoorlijk moeilijk hun woede daarover in toom te houden, er heerste een gespannen sfeer bij het publiek, en een paniekerige bij de organisatie, enzoverder enzoverder. ZJANTIE zou normaal op de drum gespeeld hebben van een aanwezige groep, maar dit ging dus blijkbaar niet kunnen doorgaan. Er werd terug huiswaarts gekeerd om ZJANTIE's eigen drum op te halen, en we waren volledig klaar om te beginnen spelen op het vooraf afgesproken uur: een proficiat voor ons dus, dank U. Het publiek stond echter natuurlijk al uren te wachten. We speelden een heel lange set, die echter veel te veel onderbroken werd door technische storingen van allerlei aard. Een troost voor het publiek was dat ze een deel van hun entreegeld terugbetaald kregen.

SMURFPUNX is een heel gekende naam als organisator van punk- en hardcore-optredens, maar het was van de 19de eeuw geleden dat ze THE DIRTY SCUMS nog voor een optreden gevraagd hadden, toen ze dat eindelijk deden voor een concert op 10 juni. Zoals gewoonlijk ging dat door in zaal NETWERK te AALST, en de organisatie was er prima, eindelijk nog eens. Is dat nu eigenlijk voor zoveel mensen zo moeilijk om godverdomme een optreden te organiseren ? Gewoon enkele duidelijke afspraken maken met bands, voor een goeie P.A. en lichtinstallatie zorgen, wat reclame vooraf, en klaar is kees. Helaas gebeurt dit zelden, en zoals andere bands die reeds een respectabel aantal optredens achter de rug hebben, begint het soms wel moeilijk te worden om iedere keer de nodige energie op te brengen als de organisator zelf overal zijn kloten heeft aan geveegd. Maar we wijken af, ditmaal was er dus een goeie organisatie, en ook gekende namen zoals FALSE PROPHETS, VICTIMS FAMILY en SNUFF. Het doorsnee hardcorepubliek begint echter soms wel wat lui te worden.

We hadden reeds ons twee-, ons drie- en ons vijfjarig bestaan gevierd, die telkenmale gekenmerkt werden door bezoekjes van allerhande soorten politie- en rijkswachtdiensten. Dit had soms nare gevolgen voor ons, maar de avonden en namiddagen waren toch telkens heel leuk voor het publiek. Het vijfjarig bestaan bereikte daarin een hoogtepunt en haalde zelfs de plaatselijke pers (meer uitleg vindt U op het hoesje van de 5TH ANNIVERSARY GIG-tape). Voor de viering van ons zevenjarig bestaan weken we uit naar neutraal terrein, namelijk naar HOUTHULST, toen juist bekend geworden door zijn gevaarlijke verzameling gasbommen uit de tweede wereldoorlog. We hadden hopen flyers verstuurd omtrent het festivalletje, maar het publiek vond in groten getale de weg NIET naar HOUTHULST, dat inderdaad nogal afgelegen in de polders ligt. In alle geval hadden we onze locatie goed uitgekozen, en er is gans de tijd geen vuiltje aan de lucht geweest. Op het programma stonden THE MUSHROOMS, GET STUFFED, BAMBIX (NLD), THE DIRTY SCUMS en EARDAMAGE, en de optredens gingen door in een tent in de tuin van café DAMBERD, voor ongeveer een honderdtal aanwezigen. Het was er zeer rustig en relax, en alle groepen hebben eigenlijk een heel goed optreden gegeven. De neerslag daarvan zal terecht komen op een tape (7TH ANNIVERSARY GIG-tape dus, release-datum voorzien eind 1990). BAMBIX had echter redelijk laattijdig laten afweten, en in de plaats daarvan zouden THE FLYIN' BIERBAKKEN optreden. Op weg naar HOUTHULST hadden ze echter een auto-ongeval (tegen elkaar gereden !), waardoor hun optreden afgelast werd. Het was ook de première van onze derde elpee THE BOOZE AND THE CHICKS, en het aantal mensen dat de elpee die dag gekocht heeft, kunnen we op één hand tellen ! Punk's not dead ??

De volgende maand, op 14 augustus, speelden we in DE MEEUWE te HANDZAME, met THE FLYIN' BIERBAKKEN, THE MUSHROOMS en CHRONIC DISEASE. Het was de eerste maal dat we samen speelden met THE FLYIN' BIERBAKKEN, die vooral (RAMONES-)covers spelen, en dankzij de inbreng van twee gitaren over een vol geluid beschikken. THE MUSHROOMS beginnen zich van langs om meer te profileren tot een toonaangevende punkgroep in het Vlaamse punkwereldje. CHRONIC DISEASE is een Brugse band (net als THE MUSHROOMS) die je op ongeveer elk festival kunt aantreffen, en zich kenmerken door muzikaal nogal eenzijdige hardcore, terwijl ze nochtans op een harde kern enthousiaste fans kunnen rekenen. Ons eigen optreden begon goed, maar na een tijdje liet JENZ zijn tegenzin om te spelen primeren op de groepsgeest, wat ons uiteraard geen goed deed. Na het optreden heeft PIK het publiek toch nog een tijdje enthousiast kunnen bezig houden met een erg gesmaakt solo-optreden, eerst met begeleiding van ZJANTIE, en op het einde zelfs enkel vocaal.

Opnieuw een maand later, 2 september, opnieuw in West-Vlaanderen, opnieuw met THE FLYIN' BIERBAKKEN, en opnieuw met BELGIAN ASOCIALITY, plus ook nog de BOEGIES uit Nederland: een heel goed georganiseerd optreden in een tent te Izegem, ingericht door het J.O.C., waarvoor we het jaar voordien ook reeds opgetreden hadden. THE FLYIN' BIERBAKKEN waren een sterke opener, hun RAMONES-covers werden zeer gesmaakt, en door de heel goeie geluidsinstallatie (meegebracht door de BOEGIES) kwam de stem die ook naar JOEY's geluid neigt, heel goed tot haar recht. Zelf speelden we ook heel goed, net als de twee andere bands. Hoe BELGIAN ASOCIALITY het doen om telkens zoveel mensen het hoofd op hol te brengen is ons een raadsel, terecht kan hier gesproken worden van een rage. Al met al een heel geslaagd optreden, en heel wat volk.

Twee weken nadien speelden we opnieuw met BELGIAN ASOCIALITY, en ook met CHRONIC DISEASE en nog enkele groepjes. Dit ging door in open lucht naast café DE VORT'N VIS in Ieper. Ons optreden was nogal middelmatig, er was behoorlijk wat volk, maar na de optredens kwamen enkele flikken zonder één reden iedereen buitenzetten. Gezellig.

In november 1987 hadden we reeds een voorprogramma verzorgd van TOY DOLLS (GBR), en op 8 oktober konden we dat nog eens overdoen in de WILLEM-II-CONCERTZAAL te 's HERTOGENBOSCH in Nederland. Nog nooit hebben we op zo'n goeie P.A. gespeeld, daar kunnen heel wat P.A.-mensen nog wat van opsteken. TOY DOLLS zijn heel professioneel (geworden), en daar kunnen we enkel maar iets van bijleren. In tegenstelling tot de vorige keer, hadden we ditmaal contact met de mensen zelf, en eveneeens in tegenstelling tot wat we de vorige keer dachten, zijn TOY DOLLS heel aimabele lui, die zelf ook niet erg gediend zijn met het hele skin-gebeuren rond hun muziek. Ze waren net bezig aan een wereldtoernee die begin 1990 zou eindigen in Brazilië. Ook was de bassist vervangen sedert we de vorige keer met hen speelden. Net als onze vorige optredens in Nederland ontpoppen Nederlanders zich als tamelijk koele lui wat ambiance betreft, alhoewel het optreden heel goed in de smaak viel. Ook heel wat mooie grietjes in de zaal, maar dit is misschien niet zo verwonderlijk als je weet dat BAMBIX van niet ver hiervandaan is, haha.

De B52 in EERNEGEM hadden we vorig jaar ook al eens aangedaan, en op 29 oktober was dat opnieuw het geval, met ook nogmaals THE FLYIN' BIERBAKKEN, THE MUSHROOMS, BAMBIX (NLD), en een Duitse groep, SÜMPFPÄSTE. THE FLYIN' BIERBAKKEN openden, maar de electriciteit was niet voorzien op hun muzikaal geweld, en liet het enkele malen afweten. Om zonder onderbrekingen te kunnen spelen, werd dan maar beslist om te spelen met een minimum aan belichting, wat eigenlijk ook geen zicht was, jammer. THE MUSHROOMS stelden ons andermaal niet teleur, JENZ echter wel, die ons van hetzelfde laken een broek gaf als in HANDZAME. 

Het veertiende optreden, en tevens het laatste van 1989 was op 26 november in Hasselt. De dag ervoor was ZJANTIE ziek, wat ons deed vrezen dat we het optreden zouden moeten annuleren (we hadden zelfs reeds voor een vervangingsgroep gezorgd). Voor de rest van de band was dat aanleiding om er zich toe te laten verleiden een heel lange nachtelijke uitstap te organiseren. 's Anderendaags was ZJANTIE echter fris en gezond, maar PIK had zo verschrikkelijk moeten kotsen dat opnieuw voor het optreden diende gevreesd te worden. Toch werd vertrokken naar Hasselt, en het optreden werd finaal toch nog heel goed. Andere bands die avond waren INSTIGATORS (GBR), SCRAPS (FRA), DAWN OF LIBERTY, en nog een Franse groep die een afschuwelijk optreden gaf. Van INSTIGATORS zou het hun laatste optreden zijn geweest (of beter hun voorlaatste want 's avonds speelden ze ook nog in Parijs), SCRAPS hadden pas een nieuwe drummer die hoorbaar nog niet was ingespeeld, en DAWN OF LIBERTY waren niet in hun beste doen (momenteel bestaat de groep niet meer).

Vorig jaar somden we de namen en adressen op van alle organisatoren die ons een optreden bezorgd hadden. We weten niet of iemand daar heeft kunnen van gebruik maken, we veronderstellen van wel, maar niemand heeft ons daar ooit iets over geschreven. In alle geval is het voor ons een kleintje om dit nogmaals te doen voor wat betreft de optredens van 1989. Telkenmale we een nieuwe plaat op de markt brengen, wordt er daartoe ook speciaal een persberichtje opgesteld om de plaat wat voor te stellen. Bij ons weten zijn die schrijvelarijtjes nog nooit gepubliceerd geweest, en daarom dat we ze nog even verzameld hebben om ze hierin een plaatsje te geven. Zo zal toch iemand dit nog eens lezen.

Zie sectie Discography - PressReports.