INFOBOEKJE

Voor het punkfestival ter gelegenheid van onze 21st Anniversary Gig hebben we ditmaal de zaal van café The Stage uitgekozen, een open-minded Tielts metalcafé met een sympathieke cafébaas, dat in december 2002 zijn 1-jarig bestaan vierde. De naam van de straat (Karnemelkstraat) zullen we maar aan een ongelukkig toeval wijten. De straatnaam van de plaats waar onze 15th Anniversary Gig plaats vond, was in elk geval beter geslaagd, nl. de Brouwerijstraat (daar gaat trouwens op 08/03/03 een streekbierenkaarting door).

Naast onszelf stellen we U nog vier andere bands uit vier verschillende provincies voor. De eerste twee zijn jonge bands, de andere twee zijn bands ontstaan begin en midden de jaren tachtig. Deze laatste hebben net zoals wijzelf in al die jaren nog nooit aan splitten gedacht maar zijn integendeel nog steeds met dezelfde intensiteit bezig als waren ze pas opgericht. Wat alle bands dan weer wel gemeenschappelijk hebben is de D.I.Y.-spirit. We kunnen het niet beter zeggen dan met de woorden van Bad Preachers: "it’s the fun and the music that counts, not the fucking money or the bullshit attitude, the D.I.Y.-attitude is the heart of all kinds of alternative music, it’ s one of the basix of the whole punkrock movement".


Extortion (West-Vlaanderen)
van de betere punk uit de oudere doos

Wanneer we eind jaren negentig met Marino Punk overleggen om een nummer van hem te coveren (wat uiteindelijk "Extravaganza" wordt op onze "Proud to be a punk"-CD), vertelt Marino ons dat Wevelgem een punkgroep rijker is, en dat ze bovendien ook al beroep op hem hebben gedaan. Verder horen we niets meer van deze band, tot we begin 2002 in JH De Broesse in Harelbeke met nog twee andere bands optreden, waaronder Extortion, de groep waarover Marino het dus al eerder had. Het optreden van Extortion klinkt geweldig goed, en hun muziek is van het beste wat we de laatste jaren al hebben gehoord op gebied van nieuwe punkgroepen. Het blijken nog beleefde kerels te zijn ook: wanneer we hen complimenteren met hun optreden, zijn ze erg gecharmeerd. Daar er steeds een kleine kans bestaat dat ons oordeel beïnvloed is door de drank (of in dit geval ook door de mooie ogen van het lief van de zanger), drinkt zich een tweede toetsing op. Enkele maanden later spelen we nogmaals met hen samen, en daarbij bevestigt Extortion moeiteloos de kwaliteit die ze in huis hebben. Dit was ontegensprekelijk een naam om te noteren voor ons komend festival !

Discografie
2000 - mCD - Gegen Nazis
2003 - verwacht: eerste full-CD


Mise*en*Scene (Oost-Vlaanderen)
een aanstekelijke mengvorm van punk en ska

Tussen 1995 en 2000 bestaat een eerste versie van Mise*en*¨Scene. De helft van deze mensen komt enkele pinten drinken met ons en wij luisteren met plezier naar hun in 1999 uitgebrachte mini-CD. Na de split blijven enkele leden actief in Full Contact Resistance/Records, dat in 2000 een compilatie-CD uitbrengt waarop o.a. ook The Dirty Scums en Game Over figureren. In 2002 richt de drinkende helft van het oorspronkelijke M*e*S de groep terug op, en start Full Contact Resistance The Dirty Scene Tour op, die U intussen al welbekend zal zijn. Momenteel zijn er 15 datums geboekt voor deze tour die duurt tot in mei. Gezien het succes ervan en de aanvragen die blijven komen, zal vanaf september waarschijnlijk deel 2 van The Dirty Scene Tour van start gaan. Eind vorig jaar bracht M*e*S nog een split-mCD op de markt met het Finse The Divisive en er zijn tevens plannen om dit jaar nog een eerste full-CD te releasen. Gezien onze positieve samenwerking met M*e*S en het aangename geluid dat ze plegen voort te brengen, is het dan ook niet meer dan normaal dat M*e*S tegenwoordig is op het 21-jarig bestaan van The Dirty Scums.

Discografie
1999 - mCD - Mise*en*Scene
2002 - splitmCD - Mise*en*Scene/The Divisive (FIN)
2003 - verwacht: eerste full-CD


The Dirty Scums
‘77-punk op speed

Ergens heel lang geleden, in december 1981, heb ik mijn eerste eigen bandje opgericht en dat heette The Dirty Scums. Ons eerste optreden was op 6 maart 1982 in de legendarische De Marbel in Tielt in het voorprogramma van het al minstens even legendarische Revenge 88. We zijn intussen 2003 en we zijn nog steeds heel actief bezig, en om het met de woorden van wijlen the Hot Rod Honeys te zeggen: without kissin’ one single butt ! Sindsdien herdenken we regelmatig deze heuglijke gebeurtenis middels een punkfestivalletje. De feestelijkheden ter gelegenheid van ons 20-jarig bestaan gingen van start in december 2001 met een streekbierenavond met alles erop en eraan, het einde van ons jubileumjaar vieren we met het feest waarop U nu aanwezig bent. Om U een idee te geven van de zaken waarmee we nog allemaal zijn bezig geweest: in de loop van ons jubileumjaar verschenen we op de Amerikaanse CD "Ramones Forever, An International Tribute", we hebben een zeer uitgebreide website op het net geplaatst, we hebben de CD "R.A.M.O.N.E.S." gereleased met 23 nieuwe nummers, en we zijn gestart met The Dirty Scene Tour. Daarnaast hebben we ook twee maal de Kerstmarkt van Schuiferskapelle voorzien van de nodige artisanale drank.

Discografie
1985 - LP - Dirty Songs
1986 - 7" - The Martens-single
1987 - LP - Full Speed Ahead !
1988 - C60 - 5th Anniversary Gig
1988 - 7" - ‘Ritn zat te skit’n bacht’n d’hoage
1989 - LP - The Booze and the Chicks 
1990 - C60 - The Early Years
1992 - C72 - If the Barkeepers are united, the Scums will never be divided
1993 - 7" - Really High
1996 - CD/75' - The Pils Sessions + Setting new standards to stupidity
1997 - mCD - Santa Clauz has come !
1999 - CD/65' - Proud to be a punk + Somethin’ Else
2000 - C90 - Dirtier than you’ll ever be
2000 - CD/55' - Game Over: Insert new coin
2002 - CD/55' - R.A.M.O.N.E.S.


Agathocles (LimBurg)
old-school mince-core

Met deze band wijken we een beetje af van het muziekgenre dat doorgaans aan bod komt op onze zelf georganiseerde optredens: Agathocles speelt namelijk grindcore, zelf noemen ze het old-school mince-core. De band past echter perfect binnen de D.I.Y.-geest van dit gebeuren. Ze hebben intussen een kleine 100 (honderd !!) releases uitgebracht, waarvan de meeste splitreleases zijn met bands van uit de hele wereld. Opgericht in 1985 hoort de band tevens bij onze leeftijdscategorie. Agathocles heeft reeds getourd in Tsjechië, Frankrijk, Slovakije, Denemarken, Nederland, Duitsland, Turkije, Spanje en Italië. In Westvlaanderen hebben ze echter nog maar heel weinig gespeeld en dat is dan nog geleden van in de jaren tachtig. Sinds vorige zomer hebben ze een andere drummer, waarmee ze nieuwe nummers aan het repeteren zijn voor komende releases. Dit jaar worden dat minstens 2 split-EP’s, 1 split-CD en 1 full-CD. Met dit doel hebben ze o.a. reeds optredens afgezegd in Spanje en Duitsland. Toch hebben we ze kunnen overtuigen om op ons festival op te treden. Noem het gerust een primeur.

Discografie (dit is eigenlijk onbegonnen werk ...)
EP’s: 35 split-EP’s, 7 eigen EP’s, 1 double EP
10"-EP’s: 1 split, 1 eigen
LP’s: 10 CD’s: 3 split-CD’s, 11 eigen
CD’s Tapes: 10 split-tapes, 8 eigen tapes
Videos: 3   


Bad Preachers (Vlaams BraBant)
bulldozer-rock / motorpunk

De relatie tussen Bad Preachers en The Dirty Scums bestaat al heel lang, Bad Preachers is dan ook een groep die reeds geruime tijd meedraait. Het moet vroeg in de jaren tachtig geweest zijn toen ik bij drummer Nico thuis naar MC5 en Anti-Nowhere League luisterde onder het roken van een jointje en het drinken van een pintje. De mensen van Bad Preachers - of hoe heten ze toen ook alweer - waren nauw verbonden met JH De Finkel in Jette. Ze repeteerden er trouwens, en ook op enkele van die repetities ben ik een pintje komen drinken. Eén van de evenementen waarvan ze medeorganisator waren in de Finkel, was bv. de Sex Pistols-memorial (waar is de tijd ?). In 1985 treden ze op tijdens het driejarig bestaan van The Dirty Scums in Wingene onder de naam Pest. Kort daarna moet de naam Bad Preachers zijn ontstaan, en in die periode figureren the Scums en the Preachers ook samen op een aantal compilatietapes. In de tweede helft van de jaren tachtig treden we ook enkele malen samen op. Begin de jaren negentig ontstaat in het Brusselse onder impuls van Nico de gelegenheidsgroep the Remones met natuurlijk een pak covers van de Ramones. Nadat ik hen zie optreden op een boot ergens in Brussel, vraag ik hen meteen om te spelen op het tienjarig bestaan van The Dirty Scums in 1992. Een tijd later krijgt Bad Preachers zelfs nationale bekendheid wanneer het toenmalig TV1-figuurtje Maurice, de RockRally van Humo presenteert, begeleid door, jawel Bad Preachers. Ergens in die tijd vermelden de Preachers in één of ander interview dat The Dirty Scums "the only godfathers of Belgian punk" zijn en je begrijpt dat het nooit meer stuk kan tussen deze twee bands. Op het in september 1999 verschenen album "Somethin’ else" van The Dirty Scums staat trouwens een eerbetoon aan Bad Preachers: de tekst op de outro van "Hard to get" is nagenoeg letterlijk overgenomen uit hun "Fire in my pants". In 2001 spelen we samen op een Ramones-Tribute in Geel en hetzelfde jaar prijken we ook samen op de Ramones-tribute CD van Kloot Per W. Bad Preachers heeft reeds getourd in Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Tsjechië, Duitsland en Noorwegen, en was de eerste band op het verlanglijstje voor onze 21st Anniversary Gig.

Discografie
1992 - 10" - Bad Preachers
2000 - 7" - Punk Rock Show
2001 - mCD - Kill’n’Destroy


DJ Fox

Fox is sinds de eerste punkjaren een kennis van mij, later natuurlijk ook van de voltallige Scums, en is in de vroege jaren tachtig zelfs nog gevraagd geweest of hij interesse had om de zang bij de Scums voor zijn rekening te nemen. Tussen 1984 en 1987 brengt hij het fanzine "Extra Punk Special" uit en is hij medewerker bij een vrije radio, uiteraard voor de afdeling punk. Net als bij ons is zijn interesse voor punk en aanverwanten nooit afgenomen, bovendien drinkt hij eveneens graag een lekkere pint bier en is hij tevens een regelmatige bezoeker van onze optredens. Op ons 15-jarig bestaan vonden we het dan ook een goede gelegenheid om Fox en zijn platenverzameling ne keer uit te nodigen. Hij bracht het er zo goed van af, dat we hetzelfde deden op ons 18-jarig bestaan. In de hoop dat hij dit keer wèl zijn lief meebrengt, proberen we het nu een derde maal.